pondělí 10. února 2014

Kuře na slanině v pomalém hrnci


1 větší kuře (můžou být ale i stehna či prsa)
10 plátků anglické slaniny
100 g másla
2 - 4 stroužky česneku 
1 lžíce čerstvého nebo sušeného tymiánu
150 - 200 ml bílého vína
sůl
pepř
brambory, celer či rýže na přílohu

Kuře omyjeme a důkladně celé osolíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, rozdrtíme stroužky česneku, přidáme špetku soli, pepře, lžíci tymiánu a změklého másla. Směs dobře promícháme a vyplníme jí prostor pod kůži kuřete. Maso směsí důkladně promasírujeme i na povrchu. Takto připravené kuře vložíme na dno pomalého hrnce, podlijeme bílým vínem a zapneme na 3-4h na II. stupeň nebo na 5-6h na I. stupeň. Jakmile je kuře dozlatova, podáváme s bramborovo-celerovým pyré či rýží politou "slaninovou" šťávičkou.

Doporučení:
- pod kůži kuřete je vhodné vložit i kousky másla pro ještě "poctivější" chuť
- použijte kvalitní bílé víno, výsledek bude o to lepší
- jako ideální příloha se hodí bramborovo-celerové pyré. K tomuto receptu se výborně hodí.
- jako přílohu lze podávat i opečené brambory či rýži

POSTUP PŘÍPRAVY:




Žádné komentáře:

Okomentovat