sobota 15. února 2014

Žampionové kuře v pomalém hrnci

1 kuře (celé nebo stehna či prsa)
400 g žampiónů
150 g slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku
300 ml kuřecího vývaru
100 ml bílého vína
sůl
olej
mouka
houbové koření
rýže na přílohu

Očištěné kuře naporcujeme a osolíme. Cibulku a slaninu nakrájíme najemno, kterou osmahneme dozlatova na oleji na pánvi. Přidáme na plátky nakrájený česnek a ještě mírně osmahneme. Takto připravenou směs dáme na dno pomalého hrnce. Následně vložíme kuře, které navíc posypeme houbovým kořením. Omyté žampiony nakrájíme na jemné plátky a poklademe jimi kuře v pomalém hrnci. Vše zalijeme kuřecím vývarem a bílým vínem. Vaříme 5-6 h na I. stupeň nebo 3-4 h na II. stupeň. Půl hodiny před koncem vaření vyndáme kuře z hrnce a dáme ho na půl hodinky zapéct do trouby, aby se vytvořila kůrčička. Rozmícháme mouku s vodou a  omáčku v hrnci zahustíme. Půl hodiny ještě povaříme. Jakmile je maso křupavé a mouka povařená, podáváme s rýží.

Doporučení:
- kuře je dobré naporcovat na menší kousky, aby se maso dobře provařilo
- omáčku lze zjemnit smetanou, ale chuť je výborná i bez ní
- maso lze podávat i s těstovinami
- omáčku lze i rozmixovat, ale s kousky hub a slaniny je chuť výraznější
- maso není nutné dopékat v troubě, ale bude spíše udušené

POSTUP PŘÍPRAVY:


2 komentáře: