Segedínský guláš v pomalém hrnci
Dřív jsem podobná jídla vůbec nevyhledávala. Postupem času jsem ale ochutnala několik výborných segedínských gulášů, proto jsem ho zkusila udělat v pomalém hrnci. Pokaždé měl úspěch. Pro milovníky zelí je to ideální jídlo na sobotní či nedělní oběd, proto je u nás segedínský guláš na jídelníčku čím dál častěji ;-)
1 kg vepřové plece
500 g zelí
2 cibule
3 lžičky sladké papriky
2 lžičky gulášové papriky
1 lžíce sádla
1 lžička kmínu
sůl
pepř
voda
mouka
250 ml smetany
houskový knedlík na přílohu
1. varianta: Očištěné maso nakrájíme na větší kostky, důkladně osolíme a opepříme. Poté nakrájíme cibuli najemno a zpěníme ji na sádle. Přidáme papriku, necháme provonět s cibulí. Pozor ať se paprika nepřipálí a nezhořkne! K cibuli dáme maso a necháme ho zatáhnout. Poté vše dáme na dno pomalého hrnce. Přidáme omyté zelí a ještě trošku sádla. Vše zalijeme vodou tak, aby byla směs ponořená. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6h nebo na II. stupeň na 3-4h. Zhruba půl hodiny před koncem vaření přidáme smetanu s moukou na zahuštění a necháme povařit. Podáváme s houskovým knedlíkem.
2. varianta: (pro lenochy :-)
Očištěné maso nakrájíme na větší kostky, důkladně osolíme a opepříme. Maso vložíme na dno pomalého hrnce a posypeme sladkou a gulášovou paprikou. Přidáme omyté zelí, najemno nakrájenou cibulku a trochu sádla. Vše zalijeme vodou tak, aby byla směs ponořená. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6h nebo na II. stupeň na 3-4h. Zhruba půl hodiny před koncem vaření přidáme smetanu s moukou na zahuštění a necháme povařit. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Doporučení:
- uvedené množství ingrediencí stačí na 6-8 porcí2. varianta: (pro lenochy :-)
Očištěné maso nakrájíme na větší kostky, důkladně osolíme a opepříme. Maso vložíme na dno pomalého hrnce a posypeme sladkou a gulášovou paprikou. Přidáme omyté zelí, najemno nakrájenou cibulku a trochu sádla. Vše zalijeme vodou tak, aby byla směs ponořená. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6h nebo na II. stupeň na 3-4h. Zhruba půl hodiny před koncem vaření přidáme smetanu s moukou na zahuštění a necháme povařit. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Doporučení:
- kdo má rád křupavou cibulku, může osmahnout cibulku předem (nutné to ale není)
- sádlo dodá jídlu "poctivější" chuť, lze použít ale i máslo či olej
- množství koření si každý upraví dle chuti
- pokud chcete víc omáčky, je ideální použít vývar a ten zahustit, ať má omáčka "šmrnc"
POSTUP PŘÍPRAVY (2. varianta):
Také musím říci, že jsem dříve (zejména v dětském věku) segedín nevyhledával. Naštěstí se s věkem chutě mění a postupem času se z tohoto guláše stal můj oblíbený víkendový pokrm. Kysané zelí je navíc velice zdravá a zároveň levná ingredience :)
OdpovědětVymazatMusím Vám poděkovat. Dokonalejší segedín jsem nikdy nejedla!
OdpovědětVymazat