pondělí 18. ledna 2016

Kuře v pivní omáčce v pomalém hrnci

Receptů na kuře není nikdy dost :-) Dneska to byl naprostý krok do neznáma, pivní omáčka ale vyšla skvěle a moc jsme si pochutnali. Množství tekutin jsem upravovala v průběhu, záleží na tom, kolik chcete mít omáčky a jak hodně chcete zahušťovat. Já použila zdravější variantu zahuštění, a to lžíci ovesných vloček. Ani v omáčce nebyly chutnat a bylo to vynikající :-)

4 kuřecí čtvrtky nebo stehna
3 cibule
3 stroužky česneku
200 ml světlého piva
olej
kečup
koření gyros
bílý pepř
sůl
ovesné vločky na zahuštění
rýže na přílohu

Na dno pomalého hrnce vložíme nakrájenou cibuli. Poté si vyrobíme marinádu. Potřebujeme na ni 6 lžic oleje, 2 lžíce světlého piva, 1 lžička bílého nebo černého pepře, 1 lžička soli, 2 stroužky česneku, 1 lžíce kečupu, 1 lžička gyrosu, půlka nakrájené cibule. Marinádou potřeme maso po obou stranách a necháme ideálně několik hodin v pomalém hrnci, kde už máme cibuli, marinovat.  (Není to ale nutné). Poté přilijeme 2 dcl piva smíchané se 4 lžícemi kečupu a 1/2 lžící octa. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6h nebo na II. stupeň na 4h. Pokud je potřeba, zahustíme lžící vloček. Jakmile je maso měkké, podáváme s rýží.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 3-4 porce
- do hrnce už není nutné přilévat žádnou jinou tekutinu
- s octem opatrně. Zdá se v receptu divný, ale dodá sósu správnou chuť
- čím déle budete maso marinovat, tím lépe

POSTUP PŘÍPRAVY:

Žádné komentáře:

Okomentovat