neděle 3. ledna 2016

Kuřecí stehenní řízky plněné hermelínem a brusinkami v pomalém hrnci

Kombinaci sladkého a kyselého jsem nikdy nemusela. Až na pár výjimek :-) Proto jsem dnes vyzkoušela další osvědčenou kombinaci "hermelín - brusinky". K tomu kuřecí maso, co dodat. Nakonec jsem celé závitky ozdobila další várkou brusinek a krásně to tu jejich chuť ještě zvýraznilo.

500 g kuřecích stehenních řízků
1 hermelín
brusinky či brusinková marmeláda
1 stroužek česneku
bílé víno
olivový olej
máslo
sůl
pepř
oregano
brambory na přílohu

Nejdříve si vyrobíme marinádu (3 lžíce vína, 1 stroužek česneku, 4 lžíce olivového oleje, oregano, špetka pepře a soli - já dělám většinou spíše odhadem, dle chuti. Doporučuji ochutnat a případně přidat více oregana, soli nebo pepře). Omyté kuřecí maso nakrájíme na plátky tak, aby z nich šly zavinout závitky. Jemně osolíme. Na každý plátek masa položíme kousek hermelínu a lžičku brusinek. Maso důkladně zabalíme do závitků, aby brusinky nevytekly a potřeme marinádou, vložíme do hrnce. Necháme aspoň hodinku odležet. Pokud nám marináda zbude, nalijeme ji na dno pomalého hrnce k masu, udělá během pomalení dobrou šťávičku. K masu přidáme 2-3 menší kousky másla a pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7h nebo na II. stupeň na 4h. Podlijeme maximálně 30 ml vody. Jakmile je maso měkké, podáváme s opékanými nebo vařenými brambory.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- čím kvalitnější olivový olej použijete, tím lépe :-) 
- pokud brusinky ze závitků vytečou, dozdobte je dalšími brusinkami, chuť bude o to výraznější

POSTUP PŘÍPRAVY:




Žádné komentáře:

Okomentovat