Krémová mrkvová polévka v pomalém hrnci

Zeleninových polévek není nikdy dost. A když jsou s poctivým vývarem, o to radši si je dám ;-) Často mám v zásobě mrkev, ale už mě moc nenapadá, co z ní vařit. Tak dnes došlo na improvizaci. Mrkev, cibule a skelety, které jsem měla schovaný na běžný kuřecí vývar. Takhle jednoduše vznikl další recept. Dobrou chuť.

1 cibule
650 g mrkve
1 skelet z kuřete
700 ml vody
nové koření
pepř
sůl
tymián
mletý zázvor
máslo
12% smetana (200 ml)

Doba přípravy: 10 minut


Do pomalého hrnce vložíme očištěný skelet z kuřete. Poté zlehka na másle osmahneme nakrájenou cibuli s mrkví, přisypeme lžičku tymiánu a promícháme. Takto připravenou zeleninu dáme ke skeletu v pomalém hrnci. Osolíme, jemně opepříme, přidáme 4 kuličky nového koření a zalijeme 700 ml vody. Pokud máte surovin více, množství vody a koření upravte dle potřeby. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na II. stupeň na 3-4h. (Já pomalila na II. stupeň přesně 4 hodiny a vývar byl vynikající, zelenina krásně uvařená). Jakmile je vše měkké, opatrně vyndáme skelet a zeleninu rozmixujeme. (Pokud máte rádi v polévce kusy zeleniny, rozmixujte vše jen zlehka). Nakonec zjemníme 12% smetanou. Přidáme špetku mletého zázvoru, sůl a promícháme. Dle potřeby dochutíme případně ještě pepřem či dalším kořením. Servírovat můžeme s kuřecím masem, které bylo na skeletech nebo jen s čerstvým pečivem. Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- na dochucení lze použít například i kari

POSTUP PŘÍPRAVY:




Komentáře

  1. Tuto polévku jsem dnes vyzkoušela poprvé, jen ne v PH, ale klasicky, protože v PH se ještě právě dělá krkovice �� Díky za recept. Polévka je výborná �� Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fajn, že chutnala. V PH je spíš výhoda, že se to tam hodí a je to, ale když je v domácnosti jen jeden, tak je rychlejší vaše varianta ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky