Králičí vývar s játrovými knedlíčky v pomalém hrnci

Můj první králičí vývar v pomalém hrnci byl před pár lety. Od té doby jsem toho navařila poměrně dost. Dnes došlo na další recept, žádné extra ingredience, trocha zeleniny a hodně králičího základu. Po delší době jsem se hecla i na játrové knedlíčky a bylo to božovýýý 😇

skelet z králíka (hřbet, hlava..)
ledvinky, srdíčko z králíka
1 mrkev
1 cibule
voda
sůl
pepř
nudle do polévky

Játrové knedlíčky:
játra z králíka, sůl, pepř, česnek, trochu majoránky, strouhanka

Doba přípravy: 5 minut

Omytý skelet vložíme do pomalého hrnce, přidáme očištěnou mrkev, cibuli a zalijeme tak, aby bylo vše téměř ponořené. Přidáme sůl a pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7 h nebo na II. stupeň na 4-5 h. Někdy je lepší  pomalit i déle, záleží na množství kostí. Já pomalila přesně 5 hodin na II. stupeň a vývar byl akorát silný. Než se vývar "upomalí", připravíme si játrové knedlíčky. Uvaříme je rovnou, vedle i nudle do polévky a mrkev, ať máme vše připraveno. Jakmile je maso měkké, vyndáme ho i se zeleninou. Obereme skelet, případně hlavu. Cibuli s mrkví vyhodíme, nemá po x hodinách příliš chuti. Lze to ale vyřešit i tak, že dáte ze začátku 1 mrkev, a cca 2h před koncem vaření druhou - a tu pak nakrájíte do vývaru nebo ji holt uvaříte zvlášť, ať má dobrou chuť. Vývar scedíme ideálně přes pláténko, ať je čirý bez usazenin. Do vývaru přidáme nakrájenou mrkev, obrané maso, pokud je potřeba - dochutíme solí, přidáme trochu pepře, uvařené játrové knedlíčky a polévkové nudle. Necháme prohřát a podáváme ozdobené petrželkou.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- dochutit polévku je možné i jiným kořením dle vaší chuti (bobkový list, nové koření,...)
- je dobré knedlíčky dobře ochutit, dodají polévce lepší chuť


POSTUP PŘÍPRAVY:

Komentáře

Oblíbené příspěvky