Pštrosí vejce v pomalém hrnci

Nejen po Velikonocích se může hodit recept s vajíčky 😉 Dnes padla volba na pštrosí vejce, která jsem měla naposledy ve škole, takže už hooodně dávno... A ještě k tomu jsme spotřebovali poslední zásoby vykoledovaných vajíček. V kombinaci masa s jarním salátkem to bylo skvělé jarní jídlo a všichni se oblizovali až za ušima. Nechte si chutnat 👍

500 mletého masa (mix vepřové + hovězí)
sůl
pepř
majoránka
česnek
1 vejce
6 vařených vajec natvrdo
strouhanka
máslo
voda
bramborová kaše na přílohu

Postup přípravy: 10 minut

Maso si nejdříve očistíme, poté umeleme. Přípravu urychlíte tím, když použijete přímo namletý mix od řezníka. Do masa přidáme sůl, pepř, hrst majoránky, 2 stroužky utřeného česneku a jedno vajíčko - vše řádně promícháme. Z takto připravené masové směsi si vytvoříme 6 placiček, na které dáme uvařená vajíčka a zabalíme je do koule. Doporučuji slabší vrstvu masa, ať se pěkně propeče. Takto připravené kuličky zlehka obalíme ve strouhance a vložíme je do pomalého hrnce, který jsme si předem vymazali máslem. Podlijeme 50 - 100 ml vody, ne víc! Někdo nepodlévá vůbec, záleží na vás. Mně se podlití osvědčilo. Ke konci pomalení přidáme kousek másla a udělá se dobrý sós. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6 h nebo na II. stupeň na 4h (já pomalila na II. stupeň přesně 4h a maso bylo krásně vláčné a zároveň opečené). Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- vhodnou přílohou mohou být i brambory
- maso můžete dochutit dle chuti (jiné koření, atd.)

POSTUP PŘÍPRAVY:





Komentáře

  1. Krásný recept, dík za perfektní návod :) Teď po Velikonocích obzvlášť se hodí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem ráda, že se recept hodí. Je jednoduchý, takže ho určitě můžete vařit i během roku. U nás se po pštrosích vejcích zaprášilo a hlavně děti nadchnul ten název a zblajzly je i když vajíčko natvrdo moc nemusí :D

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky