Boršč v pomalém hrnci
Když mi někdo řekl před x lety pojem "boršč", nevěděla jsem přesně co si pod tím představit. Nikdy jsme ho totiž doma nedělali. Proto jsem ho dosud moc nevyhledávala. Ani v restauraci jsem se ho neodvážila si objednat. Až nedávno jsem ochutnala na horách u kamarádů naprosto luxusní boršč a dlouhou dobu jsem se ho chystala v pomalém hrnci udělat. Kvůli obrovskému množství různých receptů jsem to ale pořád odkládala. Někde se vařila řepa syrová, někde v žádném případě atd. Tak jsem konečně koupila suroviny, upravila recepty a postup dle sebe, a boršč byl na světě :-) A moooooc nám chutnal.
1/2 celeru
2 mrkve
200 g bílého zelí
1 velká červená řepa
1 petržel
2 cibule
300 g sterilovaných rajčat
500 g předního hovězího masa
150 g uzeného masa
4 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého černého pepře
1 lžíce hladké mouky (není nutná pokud je pokrm dost hustý)
sůl
pepř
ocet
cukr moučka
zakysaná smetana na ozdobu/dochucení
Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kousky, zelí na nudličky a vše přidáme k cibuli, trochu osolíme. Očištěné a omyté maso nakrájíme na kostky, osolíme, jemně opepříme a přidáme k zelenině v pomalém hrnci. Přidáme koření (ideálně v plátýnku nebo sítku) a obsah v pomalém hrnci pečlivě promícháme. Podlijeme vodou zhruba do poloviny a zapneme pomalý hrnec na I. stupeň na 7-8h nebo na II. stupeň na 5-6h. (Já pomalila na II. stupeň 6h a maso i zelenina byla akorát). Záleží samozřejmě na velikosti kostiček zeleniny a masa. Hodinu před koncem vaření přidáme na kostičky nakrájené uzené, rajčata i s nálevem a uvařenou červenou řepu (kterou jsme si uvařili zvlášť kvůli chuti i barvě). Pokud je boršč dostatečně hustý, moukou nedohušťujeme. V opačném případě rozmícháme lžíci hladké mouky v troše vody a přidáme do pomalého hrnce, promícháme a necháme povařit. Nakonec vše dochutíme dle potřeby - na špičku lžičky octa, 2 malé lžičky cukr moučky, špetka soli a pepře. Jakmile je vše měkké, podáváme na talíři ozdobené lžičkou zakysané smetany.
Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- do boršče je možné přidat i vepřové maso, sterilovanou řepu, atd.
- dochucení či zahušťování je samozřejmě možné dle vašich chutí
Jsem moc ráda, že jsem narazila na tento blog plný receptů na vaření v pomalém hrnci. Pomalý hrnec jsme si nadělili k vánocům a já teď hledám inspiraci. A moc za ni děkuji :-)
OdpovědětVymazatDobrý den, těší mě, že je pro vás blog inspirací a pomáhá vám ve vaření :-) A děkuji za komentář, zpětná vazba je odměnou pro další práci na blogu.
OdpovědětVymazatBoršč jsem poprvé zkusila až díky tomuto blogu a byl naprosto famózní...a to nepřeháním!!! �� Když se nešetří surovinami, opravdu to je znát. Já vynechala pouze ocet, ale nijak to polévce neublížilo. Brzy boršč uvařím znovu. Velké díky za inspiraci �� Jana
OdpovědětVymazatNikdy jsem moc polévková nebyla, ale co se ochladilo, tak mám na ně strašnou chuť, hlavně na boršč. Nikdy předtím jsem ho nedělala, vždycky jsem ho jedla jen v restauraci, takže jsem vůbec nevěděla jaké koření použít, ale pak se mi podařilo najít tento recept a musím říct, že se mi docela povedl. Z toho pomalého hrnce to ale musí být ještě větší mňamka, tak třeba ho najdu na štědrý večer pod stromkem. :)
OdpovědětVymazatReceptů je spousta, ale věřím, že i můj recept se vám vydaří a bude chutnat. Zkoušela jsem jich v pomalém hrnci už několik, různě obměňuji suroviny a vždy zmizí bleskovou rychlostí. Ať se podaří i vám ;-)
VymazatDobrý den, díky za Vaší inspiraci na recepty v pomalém hrnci. Chtěla bych si ho také koupit a právě řeším velikost hrnce. Když chci mít výsledné množství polévky pro 5 lidí, jak velký hrnec musím mít? Stačí 3,5 litru nebo větší, třeba 5 litrový? Díky za Váš čas a odpověď.
OdpovědětVymazatPro 5 lidí vám stačí 3,5 litru, ale já osobně bych i v případě vaření pro 5 lidí volila větší. Já mám 5,7l. Přijde vám návštěva a větší objem se pak hodí ;-) Polévek a omáček z pomalého hrnce není nikdy dost ;-)
Vymazat