Masové koule v zeleninové omáčce v pomalém hrnci
Zeleninové omáčky jsme dříve moc nedělali. Ale s pomalým hrncem zkouším různé recepty, tak jsem dnes zkombinovala kořenovou zeleninu s rajským protlakem a byla z toho fajn omáčka s masovými koulemi. Něco jako rajská omáčka, ale bez dochucování cukrem a kořením. Měla jsem jen vepřové maso, ale tím, že jsem ho dobře dochutila, byla to mňamka ;-) Výhodou receptu je, že v něm není žádný další tuk, mouka, atd.

1 cibule
1 velká mrkev
1 velká petržel
1 rajčatová passata (500 ml)
1 vejce
sůl
pepř
koření na mletá masa
8 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
3 bobkové listy
voda
těstoviny na přílohu
Doba přípravy: 15 - 20 minut
Nejdříve nakrájíme všechnu zeleninu na kostičky a vložíme ji do pomalého hrnce. Poté zpracujeme mleté maso - osolíme ho (doporučuji více, ať má maso šmrnc), opepříme, přidáme koření na mletá masa (cca 1 - 1,5 lžičky) a vajíčko. Řádně propracujeme, aby se všechny suroviny propojily. Z takto připraveného masa vytvarujeme koule o průměru cca 4 cm a dáme je k zelenině v pomalém hrnci. Přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list. Podlijeme cca 2 dcl vody. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7h nebo na II. stupeň na 4-5h (já pomalila 4,5h na II. stupeň). Hodinu a půl před koncem vaření přilijeme passatu a necháme povařit. Jakmile je maso měkké, vyndáme ho z hrnce a omáčku rozmixujeme. Ideálně ji ještě propasírujeme, ať je pěkně jemná. Maso vložíme zpět do omáčky a necháme prohřát. Dle potřeby dochutíme. (Já nedochucovala vůbec, omáčka byla přesně akorát). Podáváme nejlépe s těstovinami.
Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- koření na maso lze použít různé - bylinky, atd.
- pepř i nové koření je dobré dát do sítka či plátýnka, abyste ho z omáčky pak nelovili
- pepř i nové koření je dobré dát do sítka či plátýnka, abyste ho z omáčky pak nelovili
- vhodnou přílohou mohou být i houskové knedlíky
- podobný recept najdete TADY
- podobný recept najdete TADY
POSTUP PŘÍPRAVY:
Dobrý den, jde místo rajčatové passaty použít klasická rajčata z konzervy?
OdpovědětVymazatDíky za odpověď
Dobrý den, určitě můžete, ale omáčka nemusí být pak tak hladká. Na chuti to bude trochu jiné, ale určitě je použít můžete. Doporučuji je předem ještě rozmixovat ;-)
Vymazat