Krkovička na cibulce a mixu koření v pomalém hrnci

Krkovici dělám poměrně často. S opečenými brambory je to skvělá kombinace. Dnes další pokus - hodně cibule, koření, co bylo doma a trocha smetany. Věřím, že bude chutnat i vám ;-)

800 kg vepřové krkovice
3 menší cibule
sůl
pepř
kari koření
mletá sladká paprika
muškátový oříšek
tvrdý sýr (parmezán nebo jiný sýr)
100 ml 30% smetana
lžíce hladké mouky
máslo
voda
opečené brambory na přílohu

Očištěné maso nakrájíme na plátky, z obou stran jemně osolíme, opepříme, posypeme kari kořením a sladkou paprikou. Cibuli nakrájíme na měsíčky a osmahneme ji na kousku másla, aby trochu změkla. Vložíme ji společně s připraveným masem do pomalého hrnce. Podlijeme troškou vodu a přidáme kousíček másla (jen na lepší chuť a šťávičku - tento krok není nutný), krkovice je dost tučná sama o sobě. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na II. stupeň 4h (já pomalila 4h a maso bylo krásně měkké). Hodinu před koncem rozšleháme lžíci hladké mouky ve smetaně a přilijeme k masu, promícháme. Maso posypeme troškou nastrouhaného muškátového oříšku. Na konci vaření na maso přidáme buď plátky sýru emmentaler nebo posypeme trochou nastrouhaného parmezánu (kdo nemá rád sýr na masu, tento krok vynechá...). Spíš je to pro doladění chuti. Podáváme nejlépe s opečenými brambory. Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí cca na 6-7 porcí
- místo kari koření můžeme použít např. koření na čínu
- čím víc cibule dáte, tím lépe ;-)
- skvělá je i lehčí varianta - bez smetany a mouky
- vhodnou přílohou je i rýže

Komentáře

  1. Naprosto vynikajici recept. Ten syr doporucuji rozhodne nevynechat! :) Dekujeme

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky