Rady a tipy pro vaření v pomalém hrnci
V různých skupinách na sociálních sítích i blozích jsou neustálé dotazy k tomu, jak v pomalém hrnci konkrétně se surovinami zacházet. Podívejte se na přehledný souhrn. Osobně dost věcí z níže uvedených nevařím, ale třeba to uvítáte i tak:
• Ideálně uvařené rýže dosáhnete použitím předvařené dlouhozrnné rýže nebo rýže požadované
v receptu. Pokud rýže není po doporučené době vaření změklá, přilijte 1 až 1,5 hrnku tekutin na
hrnek vařené rýže a ještě povařte dalších 20 až 30 minut.
• Ideálně uvařených těstovin docílíte nejprve jejich povařením v hrnci s vroucí vodou, dokud trochu
nezměknou. Poté těstoviny na posledních 30 minut vaření přidejte do pomalého hrnce.
FAZOLE:
• Fazole nedoporučuji v PH vařit...
• Fazole je třeba před přidáním cukru anebo kyselých potravin nechat úplně změknout.
Působením cukru a kyseliny fazole tvrdnou a neuvaří se.
• Sušené fazole, zejména ty červené, by se měly před přidáním k dalším přísadám receptu uvařit.
• Sušené fazole lze nahradit zcela uvařenými konzervovanými fazolemi.
ZELENINA:
• Pro mnohé druhy zeleniny je pomalé vaření přínosné, protože se v nich rozvine intenzivní chuť. V
pomalém hrnci nedochází k rozvaření zeleniny, jak by tomu mohlo být v troubě či na vařiči.
• Při vaření pokrmů obsahujících zeleninu i maso vložte do pomalého hrnce nejprve zeleninu a
potom přidejte maso. Zelenina se v pomalém hrnci obvykle vaří pomaleji než maso.
• Zeleninu umístěte po stranách či na dno kameninového hrnce, abyste usnadnili vaření.
BYLINKY A KOŘENÍ:
• Čerstvé bylinky dodávají chuť a barvu, ale měly by se do jídla přidávat až na konci vaření, neboť
při dlouhém vaření svou chuť ztrácejí.
• Mleté či sušené bylinky a koření jsou pro pomalé vaření ideální a lze je přidat už na samém
začátku.
• Chuťová intenzita všech bylinek a koření se může velmi různit v závislosti na konkrétní síle
a trvanlivosti. Bylinky používejte střídmě. Ochutnejte pokrm na konci doby vaření a před
servírováním jídlo dochuťte.
MLÉKO:
• Mléko, sladká a kyselá smetana se mohou při dlouhém vaření rozkládat. Pokud možno je do
pokrmů přidávejte až během posledních 15 až 30 minut vaření.
• Mléko lze nahradit kondenzovanými polévkami, které se mohou vařit dlouhou dobu.
POLÉVKY:
• Některé polévkové recepty požadují velké množství vody. Vložte do pomalého hrnce všechny
polévkové přísady, které potom zalijte vodou tak, aby byly pouze zakryté. Chcete-li mít řidší
polévku, přidejte při servírování více tekutiny.
MASO:
• Z masa okrájejte tlusté, dobře maso opláchněte a osušte papírovými ubrousky.
• Dříve než dáte maso do pomalého hrnce, osmahněte ho na pánvi a slijte vyškvařený tuk.
Rovněž tím dosáhnete intenzivnější chuti.
• Maso by mělo být do kameninového hrnce uloženo tak, aby se nedotýkalo poklice.
• U menších či větších kusů masa upravte množství zeleniny či brambor tak, aby byl kameninový
hrnec vždy z poloviny až tří čtvrtin plný.
• Velikost masa a doporučená doba vaření jsou pouze přibližné a mohou se lišit v závislosti na
konkrétním kousku, druhu masa a velikosti kosti. Libové maso jako například kuřecí či vepřová
panenka se vaří rychleji než vláknité a tučné maso jako hovězí plecko nebo vepřové ramínko.
Vaření masa s kostí prodlouží dobu vaření oproti masu bez kosti.
• Nakrájejte maso na malé kousky, když ho vaříte společně s předvařenými potravinami, jako jsou
fazole, ovoce či lehká zelenina, např. houby, na kostičky nakrájená cibule, lilek nebo nadrobno
nakrájená zelenina. Umožní se tak, aby se všechny přísady vařily stejně dlouho.
• Při vaření zmraženého masa je nutné nejprve přidat minimálně 1 hrnek teplé tekutiny. Daná
tekutina bude fungovat jako jakási izolační vrstva, jež zabrání náhlým změnám teplot. Běžně
je zapotřebí vařit další 4 hodiny na hodnotě LOW (NÍZKÁ) nebo 2 hodiny na teplotě HIGH
(VYSOKÁ). V případě větších kusů masa může doba rozmražení a změknutí být mnohem delší.
RYBY:
• Ryby se vaří rychle, a proto je vhodné je přidat ke konci vaření v posledních patnácti minutách až hodině vaření.
TEKUTINY:
• K dosažení nejlepších výsledků a k zabránění vysušení či spálení pokrmů používejte patřičné
množství tekutin dle receptu.
• Ujistěte se, že kameninový hrnec je vždy plný minimálně do poloviny a maximálně do tří čtvrtin,
a dodržujte doporučenou dobu vaření.
Přehled časů oproti běžným časům vaření:
Pokud stále váháte, na www.mamedoma.cz mají široký výběr hrnců značky Crockpot s popisy nejrůznějších funkcí. Na výběr je jich opravdu hodně.
Pomalé hrnce ale seženete v dnešní době téměř kdekoliv. Na výběr je z mnoha značek i eshopů, kde pomalé hrnce seženete za velmi příznivou cenu: např. Silvercrest, Russell Hobbs, Klarstein a spousta dalších.
Kompletní přehled i s recenzemi najdete na Heurece.
Zdroj: www.bionaire.cz
Komentáře
Okomentovat