Rady a tipy pro vaření v pomalém hrnci

V různých skupinách na sociálních sítích i blozích jsou neustálé dotazy k tomu, jak v pomalém hrnci konkrétně se surovinami zacházet. Podívejte se na přehledný souhrn. Osobně dost věcí z níže uvedených nevařím, ale třeba to uvítáte i tak:


TĚSTOVINY A RÝŽE:
• Ideálně uvařené rýže dosáhnete použitím předvařené dlouhozrnné rýže nebo rýže požadované v receptu. Pokud rýže není po doporučené době vaření změklá, přilijte 1 až 1,5 hrnku tekutin na hrnek vařené rýže a ještě povařte dalších 20 až 30 minut.
• Ideálně uvařených těstovin docílíte nejprve jejich povařením v hrnci s vroucí vodou, dokud trochu nezměknou. Poté těstoviny na posledních 30 minut vaření přidejte do pomalého hrnce.


FAZOLE:
• Fazole nedoporučuji v PH vařit...
• Fazole je třeba před přidáním cukru anebo kyselých potravin nechat úplně změknout. Působením cukru a kyseliny fazole tvrdnou a neuvaří se.
• Sušené fazole, zejména ty červené, by se měly před přidáním k dalším přísadám receptu uvařit.
• Sušené fazole lze nahradit zcela uvařenými konzervovanými fazolemi.


ZELENINA:
• Pro mnohé druhy zeleniny je pomalé vaření přínosné, protože se v nich rozvine intenzivní chuť. V pomalém hrnci nedochází k rozvaření zeleniny, jak by tomu mohlo být v troubě či na vařiči.
• Při vaření pokrmů obsahujících zeleninu i maso vložte do pomalého hrnce nejprve zeleninu a potom přidejte maso. Zelenina se v pomalém hrnci obvykle vaří pomaleji než maso.
• Zeleninu umístěte po stranách či na dno kameninového hrnce, abyste usnadnili vaření.


BYLINKY A KOŘENÍ:
• Čerstvé bylinky dodávají chuť a barvu, ale měly by se do jídla přidávat až na konci vaření, neboť při dlouhém vaření svou chuť ztrácejí.
• Mleté či sušené bylinky a koření jsou pro pomalé vaření ideální a lze je přidat už na samém začátku.
• Chuťová intenzita všech bylinek a koření se může velmi různit v závislosti na konkrétní síle a trvanlivosti. Bylinky používejte střídmě. Ochutnejte pokrm na konci doby vaření a před servírováním jídlo dochuťte.


MLÉKO:
• Mléko, sladká a kyselá smetana se mohou při dlouhém vaření rozkládat. Pokud možno je do pokrmů přidávejte až během posledních 15 až 30 minut vaření.
• Mléko lze nahradit kondenzovanými polévkami, které se mohou vařit dlouhou dobu.


POLÉVKY:
• Některé polévkové recepty požadují velké množství vody. Vložte do pomalého hrnce všechny polévkové přísady, které potom zalijte vodou tak, aby byly pouze zakryté. Chcete-li mít řidší polévku, přidejte při servírování více tekutiny.


MASO:
• Z masa okrájejte tlusté, dobře maso opláchněte a osušte papírovými ubrousky.
• Dříve než dáte maso do pomalého hrnce, osmahněte ho na pánvi a slijte vyškvařený tuk. Rovněž tím dosáhnete intenzivnější chuti.
• Maso by mělo být do kameninového hrnce uloženo tak, aby se nedotýkalo poklice.
• U menších či větších kusů masa upravte množství zeleniny či brambor tak, aby byl kameninový hrnec vždy z poloviny až tří čtvrtin plný.
• Velikost masa a doporučená doba vaření jsou pouze přibližné a mohou se lišit v závislosti na konkrétním kousku, druhu masa a velikosti kosti. Libové maso jako například kuřecí či vepřová panenka se vaří rychleji než vláknité a tučné maso jako hovězí plecko nebo vepřové ramínko. Vaření masa s kostí prodlouží dobu vaření oproti masu bez kosti.
• Nakrájejte maso na malé kousky, když ho vaříte společně s předvařenými potravinami, jako jsou fazole, ovoce či lehká zelenina, např. houby, na kostičky nakrájená cibule, lilek nebo nadrobno nakrájená zelenina. Umožní se tak, aby se všechny přísady vařily stejně dlouho.
• Při vaření zmraženého masa je nutné nejprve přidat minimálně 1 hrnek teplé tekutiny. Daná tekutina bude fungovat jako jakási izolační vrstva, jež zabrání náhlým změnám teplot. Běžně je zapotřebí vařit další 4 hodiny na hodnotě LOW (NÍZKÁ) nebo 2 hodiny na teplotě HIGH (VYSOKÁ). V případě větších kusů masa může doba rozmražení a změknutí být mnohem delší.


RYBY:
• Ryby se vaří rychle, a proto je vhodné je přidat ke konci vaření v posledních patnácti minutách až hodině vaření.


TEKUTINY:
• K dosažení nejlepších výsledků a k zabránění vysušení či spálení pokrmů používejte patřičné množství tekutin dle receptu.
• Ujistěte se, že kameninový hrnec je vždy plný minimálně do poloviny a maximálně do tří čtvrtin, a dodržujte doporučenou dobu vaření.

Přehled časů oproti běžným časům vaření:





Pokud stále váháte, na www.mamedoma.cz mají široký výběr hrnců značky Crockpot s popisy nejrůznějších funkcí. Na výběr je jich opravdu hodně.
Pomalé hrnce ale seženete v dnešní době téměř kdekoliv. Na výběr je z mnoha značek i eshopů, kde pomalé hrnce seženete za velmi příznivou cenu: např. Silvercrest, Russell Hobbs, Klarstein a spousta dalších.
Kompletní přehled i s recenzemi najdete na Heurece.

Zdroj: www.bionaire.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky