Fazolová polévka se zeleninou v pomalém hrnci

Polévky jsou grunt! Obzvlášť v zimě jsou prostě nejlepší cestou proti nemocem, bacilům, únavě atd. Furt vymýšlím nové recepty, aby to nebyla nuda, takže dneska opět kombinace asi 3 receptů. dohromady. Vznikla z toho polévka, díky které se fakt zahřejete. Když ji nakonec "vytuníte" na talíři Lučinou nebo zakysanou smetanou, je to prostě fajn. Název berte s rezervou, je to spíše polévka "Co dům dal" 😃 Dobrou chuť.

1 plechovka bílých fazolí
100 g slaniny
100 g řapíkatého celeru
2 mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžičky rajského protlaku
kuřecí vývar (nebo kuřecí skelet)
(1 brambor) - viz níže pozn.v receptu
voda
sůl
pepř
2 kuličky nového koření
1 bobkový list

Doba přípravy: 10 - 15 minut

Nejdříve nakrájíme na kostičky očištěnou cibuli, řapíkatý celer, mrkev a brambor (ten klidně vypusťte, v receptu to byl pokus a přišel mi tam chuťově navíc). Vše dáme do pomalého hrnce. K tomu nakrájíme na slabé plátky  či kostičky česnek. Osolíme, opepříme a zalijeme kuřecím vývarem. Pokud vývar nemáme, dáme k zelenině kuřecí maso nebo kuřecí paličku, aby se vývar udělal v pomalém hrnci. Je možné úplně vypustit a zalít vodou, chuť kuřete je ale dost důležitá a já bujóny nepoužívám, takže si případně upravte dle sebe ;-) Přidáme trochu rajského protlaku, pozor na to, ať ho není moc, aby z toho nebyla jiná polévka než má být. K zelenině vložíme kuličky nového koření a bobkový list. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6 h nebo na II. stupeň na 3-4 h. Já pomalila přesně 4 h a vše bylo krásně měkké. Na doladění polévky nakrájíme slaninu na malé kostičky a osmahneme do křupava. Cca 1h před koncem vaření přidáme do pomalého hrnce fazole (bez nálevu). Na konci vaření vyndáme kuřecí paličku, nové koření, bobkový list a polévku jemně rozmixujeme, aby se polévka zahustila, ale zároveň, aby zůstaly v polévce i fazole celé. POZOR, ať si nepoškrábete dno pomalého hrnce. V tuto chvíli přidáme připravenou osmahnutou slaninu. Dle potřeby dochutíme a podáváme na talíři s lžičkou Lučiny, kterou v polévce necháme rozpustit. Dodá polévce úplně jiný rozměr. Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- pokud nemáte rádi rajčatovou chuť polévek, protlak vynechte

POSTUP PŘÍPRAVY:

Komentáře

Oblíbené příspěvky