Vepřová kýta na zelenině a rozmarýnu v pomalém hrnci

Nejlepší na pomalém hrnci je to, že vaříte, i když nevaříte ;-) Už si ani neumím představit pomalý hrnec nemít. Skvělá jsou jídla, která se uvaří najednou a už nemusíte řešit ani přílohu. Tak dopadl i tento recept. Nechtělo se nám trávit dopoledne v kuchyni, tak hrnec uvařil za nás. A ta vůně 👼

600 g vepřové kýty
2 cibule
200 g celeru
3 větší mrkve
hrst sušených hub
lžička sušeného rozmarýnu
(provensálské koření)
4 stroužky česneku
máslo
voda
pepř
sůl
olivový olej
brambory

Čas přípravy: 15 minut


Nejdříve namočíme houby do vody. Poté připravíme zeleninu - cibuli nakrájíme na větší kousky, mrkev a celer na menší kostičky, česnek na plátky. Dáme do pomalého hrnce a promícháme. Oloupané brambory nakrájíme na měsíčky a přidáme k zelenině. Očištěné maso řádně osolíme, opepříme, přidáme špetku koření a zprudka necháme zatáhnout na olivovém oleji. Maso vložíme do "hnízda" v zelenině v pomalém hrnci. Posypeme rozmarýnem a přidáme kousek másla a sušené houby, které jsme slili. Ke směsi dáme 10 lžic vody a pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7 h nebo na II. stupeň 4-5,5 h (záleží na množství surovin). Já pomalila na II. stupeň 5 hodin. Nic nebylo rozvařené, všechno krásně akorát i se šťávičkou vsáklou do masa a brambor. Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- pokud nemáte rádi houby, recept bude dobrý i bez nich ;-)
- jídlo je možné "vytunit" spoustu dalšího koření


POSTUP PŘÍPRAVY:



Komentáře

Oblíbené příspěvky