Zelná polévka v pomalém hrnci

Polévka je grunt. To platilo vždy 😀 A my tomu jako děti věřily... Dnes došlo na likvidaci zásob zeleniny, tentokrát bílého hlávkového zelí. Podobný recept jsem vařila běžně v hrnci, ale konečně jsem ho vyzkoušela i v pomaláčku. Brambory jsem uvařila zvlášť, ale jinak se vše naráz nahází do hrnce a necháte ho kouzlit. Paráda 😏

1 cibule
300 g bílého hlávkového zelí
3 brambory
200 g uzeného masa (krkovice/plec)
1 lžička sádla
4 kuličky černého pepře
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy
250 ml 30% smetany
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
1/2 lžičky drceného kmínu
voda
sůl
pepř
voda

Nejdříve nakrájíme cibuli na kostičky a dáme ji do pomalého hrnce. Poté si připravíme zelí. Očistíme ho a zbavíme tvrdého košťálu. Poté ho krájíme na trojúhelníky (polévka je známá i jako "Kozí brada" - trojúhelníky připomínají právě kozí bradu). Dáme ho k cibuli. Přidáme koření (dáme ho ideálně do plátenka nebo sítka), lžičku sádla a uzené maso vcelku. Zalijeme vodou tak, aby bylo vše téměř ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 4-5 h nebo na II. stupeň 3,5h (já pomalila přesně 3,5h na II. stupeň). Doba vaření záleží na množství surovin. Mimo dáme vařit brambory na kostičky. Je možné je vařit rovnou i v PH, ale nemám s tím dobré zkušenosti. Zhruba půl hodiny před koncem vaření rozmícháme hladkou mouku ve smetaně a přilijeme ji k zelí. Necháme vše povařit. Jakmile je zelí měkké, vyndáme koření a uzené maso - to nakrájíme na kostičky a vrátíme ho k zelí. Přidáme uvařené brambory, jemně promícháme. Nakonec dochutíme cukrem a octem. Toho se nebojte. Vše skvěle dochutí.

Doporučení:

- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí

- dochutíme případně i solí a pepřem


POSTUP PŘÍPRAVY: 





Komentáře

  1. Zelňačka z pomalýho hrnce je super, taky ji občas dělám. :) Nedávno jsem zkoušel i dezerty, ale přijde mi, že na to to není moc dělaný. Nebo s tím prostě jenom neumím, těžko říct. :) Prostě není nad to si dát klasicky udělaný dezert, kávu z dobrého kávovaru od Cesk, který jsme si nedávno kupovali, a užít si nedělní odpoledne. :) Anebo si prostě jen s manželkou jen tak večer sednout. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zelňačka z pomalého hrnce je pohodlná na přípravu a je výborná. Pro dezerty ho ale nepoužívám skoro vůbec. Nejlepší je na vývaru, maso a omáčky. V tom nemá konkurenci.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky