Kuřecí ragú v pomalém hrnci

Odjakživa mám ráda kuřecí maso v omáčce. Ideálně s kari. Dnes jsem se nechtěla opakovat, tak jsem zkombinovala asi tři recepty na kuřecí ragú, vzala od všeho trochu a vznikl tento recept. Fajn změna oproti kuřeti na paprice. Uzená paprika omáčku skvěle zpestří. Pokud máte čas, klidně papriku s cibulí a masem osmahněte, dodá jídlu tu správnou chuť. Vše se krásně během pomalení uvolní do omáčky, mrkev a slanina ragú skvěle oživí. Dobrou chuť.

600 g kuřecích prsou
80 g slaniny
2 cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku
1 lžíce rajského protlaku
200 ml 30% smetany
1 lžíce solamylu
300 ml vody
1 lžíce dijonské hořčice
sladká paprika
pálivá paprika
uzená paprika
sůl
pepř

Nejdříve nakrájíme cibuli na měsíčky, mrkev a slaninu na tenké nudličky. Zeleninu se slaninou dáme do pomalém hrnce. Očistěné maso poté nakrájíme na větší kostky, osolíme ho, opepříme a přidáme k zelenině v pomalém hrnci. Přidáme na plátky nakrájený česnek, posypeme trochou všech paprikových koření, cca půl lžičky, kromě pálivé, té stačí méně. Vše promícháme. Vmícháme lžíci solamylu s trochou vody, protlaku a lžíci dijonské hořčice, opět vše promícháme. Nakonec přilijeme vodu tak, aby bylo ze 2/3 vše ponořené. (množství je nutné upravit dle toho, kolik je surovin). Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5 - 6 h nebo na 3,5 - 4,5 h na II. stupeň. Já pomalila přesně 3,5 h na II. stupeň a vše bylo krásně měkké. Zhruba půl hodiny před koncem vaření (pro II. st), jinak 1 h, vlijeme smetanu a jemně vše promícháme. Pokud je omáčka řídká, vmícháme do smetany ještě trochu solamylu a necháme povařit. Dle potřeby dochutíme (sůl, pepř). Podáváme nejlépe s opékanými brambory, hranolkami, rýží. Dobrou chuť.

Doporučení:

- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- vhodnou přílohou mohou být i těstoviny


POSTUP PŘÍPRAVY:



Komentáře

Oblíbené příspěvky