Poctivá rajčatová omáčka v pomalém hrnci

Rajskou nedělám zase tak často. Pořád hledám vychytaný recept, který by se povedl vždy. Dnes jsem zkusila omáčku poctivou cestou bez zahušťování, i s jinou zeleninou, možná zvláštní kombinace, ale nakonec super chuť. Povedlo se a omladina se olizovala až za ušima. A to od nich v dálce zaznělo, že to to jíst nebudou, že to maso určitě neukoušou... to ale asi zapomněli, jak chutná hovězí z pomalé hrnce 😋

700 g hovězího masa
1 kg rajčat
1 rajčatová passata (500 ml)
2 cibule
1 mrkev
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
3 hřebíčky 
1 skořice
troška vody
ghee
sůl
pepř
cukr moučka
těstoviny na přílohu

Nejdříve nakrájíme cibuli a mrkev na kostičky. Na přepuštěném másle (ghee) vše osmahneme, dáme do pomalého hrnce. Poté připravíme maso. Očistíme ho, jemně osolíme, opepříme a na pánvi necháme zatáhnout. Nakrájíme rajčata na menší kousky a dáme je do pomalého hrnce. Na rajčata položíme zatáhnuté maso. K němu přidáme koření (do sítka dáme hřebíček a nové koření), bobkový list se skořicí položíme volně k masu. Přilijeme rajčatovou passatu, jemně vše můžeme promíchat. S vodou raději opatrně, já dala minimálně, cca 50 -100 ml. Rajčata pustí vodu a tento recept je bez zahuštění. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň 8-9 h nebo na II. stupeň na 5-6 h. Já pomalila přes noc na I. stupeň 9h. Maso jsem měla na 2 kousky vcelku a bylo krásně měkké. Maso vyndáme, zeleninu rozmixujeme a ještě propasírujeme, abychom se zbavili zrníček a slupek. Maso vrátíme do omáčky a necháme prohřát. Dle potřeby dochutíme. Já přidala cca 2 lžíce cukr moučky. Podáváme s těstovinami.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- vhodnou přílohou může být i houskový knedlík, rýže
- koření si upravte dle množství surovin, ale pozor, ať není omáčka moc kořeněná

POSTUP PŘÍPRAVY:




Komentáře

  1. Tedy musím říct, že váš blog je jak PR článek a reklama na pomalý hrnec ale hlavně na kvalitní vaření obecně. :) Já podle vás vařím hrozně ráda. Rajskou miluju už od mala a v pomalým hrnci je to fakt dobrota. Hlavně to je brutálně jednoduché. :) Prostě lahůdka. Navíc si na ní čvachtá i manža, protože to je taky jeho oblíbená omáčka. Ještě má pak rád koprovku, ale tu moc nemusím, takže jí dělám jen občas. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Je fajn, že je blok inspirací, dejte vědět, jak se daří ostatní recepty :-)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky