Dýňové placičky v pomalém hrnci

Bezmasých jídel není tady na blogu moc nenajdete. Spíše v jednotkách, takže přidám aspoň jeden další. Zkoušela jsem placičky jak v troubě, tak v pomalém hrnci. V troubě super, trochu jako bramborák, do pomalého hrnce jsem je udělala tlustší, takže byly hezky vláčné, se zakysanou smetanou fajn zpestření a jenom se po nich zaprášilo. Výhodou je, že můžete použít téměř jakékoliv koření, ale majoránka a česnek jsou základ 😉 Kdo nemá čas, hodí placičky do trouby, kdo si je připraví a pak chce jít třeba na delší dobu ven, uvítá zase naopak variantu do pomalého hrnce. Proto berte recept spíše jako inspiraci, není nutnost je dělat jen v pomalém hrnci.

400 g dýně hokaido
1 cibule
1 mrkev
1 brambor
2 vejce
1 stroužek česneku
50 g tvrdého sýra
sůl
pepř
majoránka
kari koření
petržel
lžíce hladké mouky

Nejdříve nakrájíme cibuli najemno a nastrouháme mrkev. Cibuli osmahneme na másle, jakmile trochu zesklovatí, přidáme na chvíli i mrkev, promícháme. Tento krok není nutný, ale cibulka se hezky provoní a dodá placičkám lepší chuť. Dále nastrouháme dýni, brambor, dáme vše do mísy, přidáme osmahnutou zeleninu, čerstvá vejce, rozetřený česnek, nastrouhaný sýr, koření a trochu mouky. Vše promícháme. Chvilku počkáme, dýně pustí vodu, kterou je nutné "vyždímat". Vytvoříme placičky a dáme je do pomalého hrnce, který zapneme na I. stupeň na 4-5 h nebo na II. stupeň na 3 h. Já pomalila přesně 3h na II. stupeň. K placičkám doporučuji dát pár kousků ghí nebo másla, podlít cca 5 lžícemi vody. Jakmile začnou být placičky po krajích "nazlátlé", mohou být i trochu "přichycené" - to ale není na škodu, podáváme s čerstvým chlebem a zakysanou smetanou.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 6-7 placiček
- koření je možné použít jakékoliv
- pokud se placičky rozpadají, přidejte více mouky, nebo trochu strouhanky
- doporučuji ochutnat syrovou směs, abyste to nepřehnali se solí a dobře vše dochutit
- zeleninu můžete nakombinovat s dýní jakoukoliv zeleninou

POSTUP PŘÍPRAVY:


Komentáře

Oblíbené příspěvky