Kuřecí prso se sušenými rajčaty, česnekem a smetanou v pomalém hrnci

Dlouhé období koronaviru mě přimělo k tomu, že pomalý hrnec používám mnohem častěji než dříve. A po pravdě, neumím si už bez něj vaření představit. Naházím do něj suroviny a jdu pracovat nebo řešit jiné povinnosti. Hodně ulehčuje život. Máte to taky tak? 😏

500 g kuřecích prsou 
2 stroužky česneku
5 sušených rajčat
1/2 červené papriky
200 ml 30% smetany
100 ml mléka
1 lžička přepuštěného másla (ghí)
1 lžička sladké červené papriky
1 lžička oregana
1 lžička tmavé jíšky
sůl
pepř
opékané brambory na přílohu

Nejdříve si připravíme maso. Očistíme ho a nakrájíme na kostičky. Poté na pánvi dáme rozpustit přepuštěné máslo a na něm osmahneme na plátky nakrájený česnek, na proužky nakrájenou červenou papriku. Po chvíli přidáme všechno koření, promícháme, můžeme přidat ještě trochu másla. Maso jemně osolíme, opepříme a přidáme do pánve, zprudka osmahneme společně se sušenými rajčaty. POZOR pokud máte např. sušená rajčata na slunci - jsou extrémně slaná, proto uberte soli u masa. Přidáme jíšku (já použila tu z Ikei, promícháme. Takto připravenou směs dáme do pomalého hrnce. Přilijeme smetanu, trochu mléka a pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na II. stupeň na 3-3,5 h. Já pomalila přesně 3,25 h na II. stupeň. Dle potřeby dochutíme. Omáčka by měla být konzistencí hustá. Vzhledově nevypadá příliš krémově, ale ta chuť. To je prostě.... 💥  Vše se má krásně propojit, ne téct. Podáváme s opékanými brambory. Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- kdo nemá rád čerstvou papriku v omáčce, není problém ji vypustit
- s kořením lze improvizovat (přidat italské koření, tymián, atd.)
- vhodnou přílohou jsou také tagliatelle - krásně se s omajdou propojí
- nelekněte se, že je omáčky méně, je to záměr - dost masa s hustou omáčkou, aby se dala servírovat s brambory nebo širokými těstovinami.

POSTUP PŘÍPRAVY:



Komentáře

  1. To kuřecí prso, na který máš recept.. nedalo by se dělat i na grilu? Víš.. manžel totiž pořídil nové grilovací nářadí. Říkala jsem si prvně co blázní když nemáme ani gril, ale pak z něj vylezlo, že když byl potaji bez mého vědomí na plese s kamarády, tak jako hlavní cenu vyhrál velký plynový gril. Takže mu to zase tak za zlé nemám.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za parádní inspiraci. Neměla jsem červenou papriku, ale ani to moc nevadilo. Jídlo naprosto famózní!! Přílohu jsem zvolila gnocci a bylo to skvělé. Díky. Jana

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky