Dýňová polévka s mrkví v pomalém hrnci

Sezóna dýní je v plném proudu, třeba se vám bude hodit tento recept 👉 Dýně hokaido je u nás velmi oblíbená, proto dnes došlo na trochu jinou variantu. Zpracovala jsem i další zeleninu, co byla v zásobě a byla to fajn změna. Polévka byla krémová, chutí výrazná a po ozdobení semínky a olivovým olejem je to prostě dobrota 😀 

1 velká dýně hokaido 
2 cibule
2 mrkve
200 ml 12% smetany
muškátový oříšek
sůl
pepř
voda
dýňová semínka na ozdobu

Nejdříve připravíme dýni hokaido, kterou očistíme (nemusíme loupat, pokud nemá na povrchu strupy nebo jiné "vady"), nakrájíme na kostky a dáme ji do pomalého hrnce. Dále nakrájíme cibuli a mrkev na kostičky, přidáme k dýni. Podlijeme vodou tak, aby byla zelenina akorát ponořená, přidáme sůl. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6 h nebo na II. stupeň na 3,5-4 h. Já pomalila přesně 3,5 h. Ke konci vaření píchneme do dýně nožem a zkontrolujeme měkkost. Cca půl hodiny před koncem vaření zeleninu v hrnci rozmixujeme do hladka (POZOR na poškrábání dna, ideálně je ji mixovat i vedle, já to tentokrát riskla). Přilijeme smetanu, klidně i trochu více než je uvedeno, podle hustoty, vše jemně promícháme a necháme ještě dovařit, prohřát. Na konci vaření, pokud je potřeba, dochutíme solí, trochou pepře a muškátovým oříškem. Polévku ozdobíme semínky a třeba i dýňovým nebo olivovým olejem.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí 5-6 porcí
- dochutit lze polévku např. i mletým zázvorem

POSTUP PŘÍPRAVY:


Komentáře

Oblíbené příspěvky