Máslové kuře (butter chicken) v pomalém hrnci

O butter chicken (máslovém kuřeti) jsem slyšela poslední dobou pořád dokola. Konečně jsem se odhodlala ho taky vyzkoušet, poupravila jsem recept, něco přidala, něco vypustila a byla to lahoda 😊 Kořením jsem nešetřila, takže to byla oproti běžným "jemným" receptům trochu změna. A když necháte rozležet o den déle, je to pecka, jak se chutě rozleží. Dobrou chuť.

Marináda:
600 g kuřecích prsou
2 cm čerstvého zázvoru 
3 stroužky česneku
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce koření garam masala
sůl
pepř

Omáčka:
1 velká cibule
3 stroužky česneku
600 ml rajčatové passaty
200 ml 30% smetany
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce garam masala
1 lžička kari
1/2 lžičky kurkumy
1/4 lžičky mletého koriandru
špetka chilli
špetka mleté skořice
máslo
trocha soli

Nejdříve si očistíme maso. Poté ho nakrájíme na kostky, jemně osolíme, opepříme a dáme do misky. Dále si připravíme marinádu, do které maso na několik hodin naložíme. Marinádu vytvoříme ze surovin na seznamu, všechny promícháme, aby se spojily, přidáme maso, opět promícháme a necháme odpočívat. Poté připravíme omáčku. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme česnek, koření, necháme provonět. Přidáme rajčatovou passatu, necháme prohřát. Nakonec tuto směs rozmixujeme a dáme do pomalého hrnce. Na másle osmahneme maso, necháme ho zatáhnout a přidáme k omáčce v pomalém hrnci. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6 h nebo na II. stupeň na 3-4 h. Já pomalila přesně 4,5 h na II. stupeň. Cca 1h před koncem vaření přilijeme smetanu, jemně promícháme, necháme povařit. Dle potřeby dochutíme, ale pokud se vše udělá dle seznamu, není potřeba. Podáváme ideálně s rýží.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- vhodnou přílohou jsou placky naan nebo i quinoa
- v receptu lze použít i kokosové mléko
- variant receptů je mnoho - vše lze mixovat dle chuti

POSTUP PŘÍPRAVY:


Komentáře

Oblíbené příspěvky