Krůtí prso v medovo-hořčičné omáčce v pomalém hrnci

Dijonskou hořčici jsem dříve moc nepoužívala. Ale poslední dobou jsem ji přišla konečně na chuť a je úžasný, jak dodá jídlu ten správný šmrnc. Následující recept udělá radost všem, kteří ji mají rádi, ale i těm, kteří hledají recept na výbornou omáčku k masu 😏

1 krůtí prso (cca 650 g)
1 cibule
2 stroužky česneku
200 ml 30% smetany
1 lžička ghí (přepuštěného másla)
sůl
pepř
voda

Marináda:
1 lžička medu
2 lžičky dijonské hořčice
1 lžička olivového oleje
1/2 lžičky tymiánu
špetka drceného kmínu
špetka soli
špetka čtyřbarevného pepře

Doba přípravy: 10 - 15 minut

Nejdříve připravíme marinádu na maso. Smícháme všechny suroviny, med bude ideální tekutý nebo ohřejeme ztuhlý velmi opatrně. Maso jemně osolíme a opepříme, poté ho potřeme marinádou a necháme chvíli odpočívat. Poté si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na měsíčky a česnek na jemné plátky. Vše necháme osmahnout na ghí na pánvi, aby vše trochu zezlátlo. Namarinované maso necháme zprudka zatáhnout na cibuli v pánvi z obou stran. Poté vše dáme do pomalého hrnce. Vše podlijeme maximálně 2 dcl vody, ne víc. Cibule ještě tekutinu pustí. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6 h nebo na II. stupeň na 3,5 - 4 h. Já pomalila přesně 4h na II. stupeň, ale maso by sneslo o 15-30 minut méně kvůli šťavnatosti. Příště zkusím 😏 Půl hodiny před koncem vaření, vyndáme maso z hrnce, cibuli s tekutinou buď rozmixujeme rovnou v hrnci a potom přidáme smetanu k mixování nebo přelijeme tekutinu zvlášť do misky a společně se smetanou vytvoříme jemnou omajdu. Omáčku dáme zpět do pomalého hrnce, vložíme do ní maso, aby se prohřálo. Dle potřeby dochutíme, já jen mírně dosolila. Chuť byla skvělá 😏 Podáváme ideálně s hranolkami. Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- vhodnou přílohou může být i rýže, těstoviny nebo opékané brambory
- nebojte se medu, v omáčce cítit skoro není cítit, bez něj by to nebylo ono!
- recept je možné uvařit i s kuřecím masem

POSTUP PŘÍPRAVY:



Komentáře

  1. Uvařeno, snědeno, vylízáno. Řeknu Vám, je to opravdu mana nebeská! Úžasná chuť! Dělala jsem s pečenými bramborami, na high, myslím tak tři hodiny, víc to nebylo. Díky za gastronomický zážitek! 😋

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je paráda, že chutnalo. Ano, je to gastro zážitek, milujeme tyhle varianty omáček. K tomu pečené brambory, to musela být pecka :-)

      Vymazat
  2. Tak tento recept milujeme, opravdu se člověk nemusí bát koření nebo medu, čím více krát dělám tím více marinády připravuji

    OdpovědětVymazat
  3. Můj třetí recept podle Vás a zase musím složit poklonu, bylo to skvělé. Děkuji moc. Diana

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky