Hovězí s dýňovou omáčkou v pomalém hrnci
Dýni si pěstujeme sami, takže na podzim jsou zásoby velké 😉 Řada proto přišla na tento recept. Nikdy jsem dýňovou omáčku nevařila, takže jsem byla hodně zvědavá, jak bude chutnat. Příprava je extra jednoduchá a chuť byla výborná. Omáčka je dost podobná svíčkové a je mnohem snazší, takže doporučuji vyzkoušet :-) Dobrou chuť.
2 cibule
1 dýně hokaido (středně velká)
2 bobkové listy
300 ml vody
250 ml 33% smetany
půl lžičky provensálského koření
sůl
pepř
Nejdříve nakrájíme cibuli na kostičky, omytou a očištěnou dýni na větší kostky (není potřeba loupat slupku pokud je hladká, bez "strupů"). Takto připravenou zeleninu dáme na dno pomalého hrnce. Očištěné maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a dáme ho k zelenině v pomalém hrnci. Vše jemně posypeme provensálským kořením, přidáme bobkové listy. Vše podlijeme vodou a pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na II. stupeň na 4-5h. Já pomalila přesně 5 h. Cca půl hodiny před koncem vaření vyndáme maso, omáčku rozmixujeme dohladka (pokud se bojíte poškrábání hrnce, rozmixujte ji v nádobě zvlášť). Maso vrátíme do omáčky, přilijeme smetanu a jemně promícháme. Necháme prohřát. Není potřeba ničím zahušťovat. Pokud je omáčka naopak moc hustá, je možné ji rozředit smetanou a jemně promíchat. Dle potřeby dochutíme a podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- vhodnou přílohou mohou být i těstoviny
Komentáře
Okomentovat