pondělí 22. září 2014

Hříbková omáčka v pomalém hrnci

Houbaření miluju. Projdete se lesem, pročistíte si hlavu a ještě k tomu při troše štěstí naplníte košík krásnými hříbky. Pak už stačí jen zapnout pomalý hrnec a pustit se do přípravy houbové omáčky :-) Milovníci hub si pochutnají.

600g vepřové kýty
250 ml 30% smetany
2 větší cibule
500g dušených hříbků
hladká mouka
voda
sůl
pepř
opečené brambory nebo těstoviny na přílohu

Cibuli nakrájíme na malé kostičky a dáme do pomalého hrnce. Maso nakrájené na plátky osolíme, jemně opepříme a obalíme v hladké mouce. Poté ho položíme na cibuli a zalijeme vodou tak, aby bylo maso téměř ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na II. stupeň na 3-4h. Po 1-2h vaření přidáme hříbky (nakrájené na plátky či kostičky), aby maso chytlo houbovou chuť. Půl hodiny před koncem vaření přidáme rozmíchanou mouku se smetanou. Jakmile je maso měkké a mouka povařená, vyndáme maso a opatrně omáčku rozmixujeme, případně dochutíme.Maso necháme v omáčce chvíli prohřát a podáváme s opečenými brambory nebo těstovinami. 

Doporučení:
- uvedené množství stačí na 4-5 porcí
- omáčka je výborná i s hovězím masem
- jako příloha je vhodný i houskový knedlík
- v omáčce je dobré nechat nerozmixované plátky hub
- pro zjemnění omáčky přidejte kostičku másla

POSTUP PŘÍPRAVY:


1 komentář:

  1. Tak tuto omáčku už jsem v PH zkoušela vícekrát a i tentokrát vyšla na jedničku. Posloužily mi zavařené houby a vůbec bych nepoznala rozdíl třeba od čerstvých. Na přílohu jsme měli rýži a vůbec to nebylo špatné. Díky za inspiraci. :-) Jana

    OdpovědětVymazat