pátek 28. listopadu 2014

Kuře na paprice v pomalém hrnci

Když jsem byla malá, měli jsme doma dost často slepici na paprice. Chutnala mi, ale někdy mi už lezla krkem... Pak jsem ji několik let neměla. Až nedávno mě napadlo ji udělat v pomalém hrnci. Místo slepice jsem použila kuře, ale myslím, že je to moc dobrý jídlo pro celou rodinu. 

1kg kuřecích prsou (6-7ks)
250ml 31% smetany
2 cibule
3 lžíce másla
3 lžičky sladké papriky
1-2 lžíce hladké mouky
150-200 ml mléka
sůl
pepř
voda
brambory nebo těstoviny na přílohu

Na másle osmahneme nakrájenou cibulku. Jakmile zesklovatí, přidáme větší kousek másla a osmahneme na něm sladkou papriku. POZOR, ať se paprika nepřipálí, jinak zhořkne. Takto připravenou cibulku vložíme do pomalého hrnce. Poté si osolíme a opepříme kuřecí prsa a zprudka je osmahneme na másle, aby se maso zatáhlo. Prsa vložíme na cibulku v PH, podlijeme cca 1dl vody tak, aby bylo maso z poloviny ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na II. stupeň na 3-4h. Zhruba půl hodiny před koncem vaření (když je maso téměř měkké) přidáme rozšlehanou smetanu s hladkou moukou a trochou mléka. Omáčku necháme povařit. Poté vyjmeme maso z hrnce a omáčku rozmixujeme. Do hrnce vrátíme kousky masa, aby se ještě prohřálo. Dle potřeby dosolíme a podáváme s bramborem či těstovinami.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na cca 5-7 porcí
- pro zpestření chuti lze přidat špetku pálivé papriky
- kuřecí maso není nutné dopředu osmahnout, ale maso se pěkně zatáhne
- pokud máte rádi cibuli a nevadí vám kousky v omáčce, nemixujte ji
- pokud chcete větší množství omáčky, přidejte mléko - omáčka bude chutnější než když ji nastavíte vodou

POSTUP PŘÍPRAVY:


1 komentář:

  1. Tak kuře na paprice z PH se u nás už ustálilo a když nevim co vařit, tohle je jistota a děti parádně baští.�� Nejraději máme s malými kolínky z Lidlu �� Jana

    OdpovědětVymazat