čtvrtek 11. prosince 2014

Kapr na zelenině v pomalém hrnci

Když se řekne kapr, ihned se mi vybaví Vánoce. Asi je to tím, že jsme doma kapra jedli pouze o svátcích. Aspoň tak to si jako dítě pamatuju. Vím, že by se měly ryby konzumovat častěji, ale kapří maso mi prostě holt nepřirostlo k srdci. Bylo by to ale vůči našemu českému kaprovi nefér, kdybychom měli v jídelníčku pouze smaženou verzi s bramborovým salátem :-) A tak jsem si vzpomněla na mamčin pokusný recept, kde je kombinace kapra, zeleniny a dalších surovin. Je to jídlo, které určitě doporučuji jíst víc než 1x za rok :-) Ještě teď se mi sbíhají sliny. Věřím, že i vy si pochutnáte a budete připravovat kapra častěji než já doteď... Dobrou chuť.

6 filet z kapra
3 mrkve
2 petržele
2 papriky
2 cibule
4 stroužky česneku
1 maďarská klobása
2 lžíce másla
sladká paprika
pálivá paprika
hladká mouka
sůl
voda
brambory na přílohu

Omytou zeleninu si nakrájíme na kostičky a vložíme ji do pomalého hrnce. Přidáme nakrájenou omytou klobásu a máslo. Vše osolíme a jemně opepříme. Směs podlijeme cca 300 ml vody a hrnec zapneme na II. stupeň na 3,75 - 4h. Poté si připravíme kapra. Filety osolíme, posypeme sladkou paprikou, špetkou pálivé papriky a obalíme je v hladké mouce. Po hodině od začátku vaření maso vložíme do pomalého hrnce. Je to z toho důvodu, aby se maso nerozvařilo. Zelenina se totiž vaří zhruba o hodinu déle. Nebo to lze vyřešit tak, že dáme do pomalého hrnce všechny suroviny najednou a po 3h maso vyndáme a necháme zeleninu dovařit. Poté maso do hrnce vrátíme, aby se prohřálo. Jakmile je všechno měkké, podáváme s bramborem a šťavnatou zeleninkou.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- do směsi lze přidat i celer
- vhodná příloha je i bramborová kaše

POSTUP PŘÍPRAVY:



Žádné komentáře:

Okomentovat