Vepřové kostky ve smetanové omáčce v pomalém hrnci

Dnes jsem narychlo přemýšlela, jak zpracovat smetanu, které brzo končila expirace. Díky zásobám v mrazáku padla volba na vepřové Pokud hledáte jednoduchý a dobrý recept z vepřového, kostky ve smetanové omáčce budou dobrou volbou. 

600 g vepřového masa (kýta, plec)
1 cibule
3 stroužky česneku
250 ml 33% smetany
tymián
koření "grilovací bylinky"
lžíce másla
sůl
olej
barevný pepř
voda
opečené brambory nebo těstoviny na přílohu

Cibuli a česnek nakrájíme na úzké proužky, vložíme je do pomalého hrnce, posypeme tymiánem a špetkou soli a přidáme kostičku másla. Omyté maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, jemně opepříme a posypeme grilovacími bylinkami. Zakápneme troškou oleje a maso rukou promneme, aby se koření pěkně s masem spojilo. Poté maso vložíme na cibuli v hrnci a zalijeme 150 - 200 ml vody. Hrnec zapneme na I. stupeň na 6h nebo na II. stupeň na 3-4h. Zhruba 15 min před koncem vaření přilijeme smetanu a necháme ji prohřát s masem. Jakmile je vše měkké, dle potřeby dosolíme a podáváme s opečenými brambory nebo těstovinami.

Doporučení:
- maso je možné nakrájet i na plátky
- místo koření "grilovací bylinky" lze použít běžné grilovací koření
- pro větší množství omáčky přilijeme mléko zahuštěné trochou hladké mouky (vše dle potřeby)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Komentáře

  1. Dnes vyzkoušeno k obědu a bylo to naprosto výborné. Ještě jsem přihodila k masu trochu mrkve nakrájené na kolečka a trochu slaniny, protoze jsem měla méně masa a výsledek byl i tak parádní. Takže díky za inspiraci a těším se na další recepty �� Jana

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky