pátek 16. ledna 2015

Čočka na kyselo v pomalém hrnci

Luštěniny jsou zdravé, ale ne tak oblíbené jako maso :-) Taky je extra nevyhledávám, ale čas od času na ně dostanu chuť a není to vůbec špatná změna oproti všem těm masovým pokrmům. Čočka v pomalém hrnci je tak jednoduchá záležitost, že si ji třeba oblíbíte a budete ji vařit častěji.

350 g velkozrnné čočky
2 cibule
1 menší mrkev
600 - 700 ml vody
sůl
pepř
ocet
hladká mouka
máslo
uzené, párečky nebo volské oko k čočce

Propláchnutou a přebranou čočku dáme do pomalého hrnce, přidáme najemno nastrouhanou mrkev, osmaženou cibulku a zalijeme vodou s rozmíchanou lžící hladké mouky. Vodu při vyšším stupni vaření je dobré přilívat postupně. Pomalý hrnec zapneme na II. stupeň na 3h nebo na I. stupeň na 6h. Ke konci vaření čočku osolíme, opepříme a přidáme ocet podle chuti. Čočku můžeme zjemnit lžící másla a promícháme. Podáváme s párky, uzeným či vajíčkem. Čočku ozdobíme dozlatova osmaženou cibulkou.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 3-4 porce
- čočku není nutné namáčet předem
- množství vody v hrnci je dobré kontrolovat - tím jak čočka bobtná, je dobré ji dolévat v průběhu vaření a vše občas promíchat

POSTUP PŘÍPRAVY:

Žádné komentáře:

Okomentovat