pátek 30. ledna 2015

Kuřecí maso s bambusovými výhonky a žampiony v pomalém hrnci

Vařit v malém množství moc v oblibě nemám. Dnes to tak dopadlo, ale nakonec jsme vše zblajzli a nic nezbylo. Jedná se o velmi jednoduchý recept. Dle potřeby si ho upravte pro více osob. Množství žampiónů bych nechala stejné, ostatní zdvojnásobit. Dobrou chuť.

300 g kuřecího masa
150 g sterilovaných bambusových výhonků
200 g žampiónů (čerstvých nebo konzervovaných)
1 středně velká mrkev
250 - 300 ml kuřecího vývaru
1 lžička solamylu
sůl
pepř
3 lžíce smetany
koření "Grilované kuře" (nebo grilovací koření)
tarhoňa, těstoviny nebo rýže na přílohu

Bambusové výhonky propláchneme a společně s nastrouhanou mrkví dáme na dno pomalého hrnce. Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, osolíme, jemně opepříme, posypeme grilovacím kořením a vložíme do hrnce. Přidáme žampiony a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso z části ponořené. Pomalý hrnec zapneme na II. stupeň na 2,5-3h nebo na I. stupeň na 5-6h. Ke konci vaření přilijeme rozmíchaný solamyl v trošce vody a necháme ještě min. 20 min povařit. Nakonec zjemníme 3 lžícemi smetany (recept je ale výborný i bez ní). Jakmile je vše měkké, podáváme s tarhoňou, těstovinami nebo rýží.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 2-3 porce
- místo vývaru lze použít stejné množství vody s bujónem

POSTUP PŘÍPRAVY:


2 komentáře:

  1. Dnes jsem vyzkoušela a jídlo fakt nemělo chybu! Dělala jsem dvojtou dávku a tarhoňu vylepsila trochou cerv.papriky a smaženou cibulkou. Super kombinace. Díky za výborný recept, na který bych sama rozhodně nepřišla ☺ Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Těší mě, že chutnalo :-) Tarhoňa se dá dělat na spoustu způsobů, s cibulkou a paprikou to byla určita dobrota.

    OdpovědětVymazat