neděle 1. února 2015

Lahodný jablečný kompot v pomalém hrnci

Dělat jablečný kompot v PH se možná zdá jako velký přepych, ale pokud nechcete stát u plotny, ale např. si hrát raději s dětmi, je pro vás tato varianta ideálním řešením. A ještě do sebe dostanete během zimy tolik potřebné vitamíny. 

15 menších jablek
50 g krystalového cukru
1 skořicový cukr
1 celá skořice
1 badyán
4 hřebíčky
voda

Jablka si oloupeme, vykrájíme a nakrájíme na čtvrtinky (větší jablka na osminky). Očištěná jablka dáváme mezitím do nádoby s vodou, aby nezhnědla. Poté vodu slijeme, jablka dáme na dno pomalého hrnce, posypeme cukrem, přidáme skořicový cukr a koření. Zalijeme vodou tak, aby byla jablka téměř ponořená. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 3,5-4h nebo na II. stupeň na 2h. Jakmile jsou jablka měkká, vybereme větší kousky koření a kompot buď ještě za tepla nebo za studena podáváme.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 6-8 porcí
- badyán není nutný, ale dodá kompotu zajímavou chuť
- s cukrem to nepřehánějte, jablka nasáknou během pomalého vaření výbornou chuť

POSTUP PŘÍPRAVY:

Žádné komentáře:

Okomentovat