neděle 24. května 2015

Králík v hořčicovo-smetanové omáčce v pomalém hrnci

Králičí maso je vynikající a zdravé. V dětství jsme ho měli převážně na česneku nebo ve svíčkové. V dnešní době se snažím zkoušet různé omáčky, ve kterých králičí maso pěkně vynikne. Následující recept je dalším pokusem, který měl doma úspěch a věřím, že i Vám bude chutnat.

1 králík (nebo jeho části)
3 cibule
hořčice
máslo
250 ml smetany ke šlehání (30%)
200 ml 12% smetany
2 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
voda
houskový knedlík na přílohu

Nejdříve si na jemno nakrájíme  cibuli, kterou vložíme na dno pomalého hrnce. Poté králíka osolíme, opepříme z obou stran, potřeme ho hořčicí a vložíme k cibuli v pomalém hrnci. Přidáme 4 malé plátky másla a zalijeme vodou zhruba do 1/3 až 1/2 králíka, podle toho, kolik omáčky chceme mít. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7h nebo na II. stupeň na 4h. Jakmile je maso měkké, vyndáme ho, do výpeku přilijeme obě smetany s rozmíchanou moukou a necháme povařit, poté vše dohladka rozmixujeme. Následně maso vrátíme zpět do omáčky, aby se prohřálo a dle potřeby omáčku dochutíme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 6 porcí
- jednu smetanu lze nahradit mlékem, omáčka bude pouze méně smetanová
- čím více cibule dáte, tím líp, omáčka dostane tu správnou chuť

POSTUP PŘÍPRAVY:


Žádné komentáře:

Okomentovat