neděle 13. prosince 2015

Vepřová krkovice na Moravance v pomalém hrnci

Toto jídlo jsme doma nemívali zas tak často, ale když jsme byli starší, tak nám chutnalo čím dál víc. Odhadem jsem ho tak 10 let neměla, jen na něj často vzpomínala. Dneska jsem ho konečně zkusila i já a pomaláček mi v tom dost pomohl. Recept jsem si upravila dle svého, žádná mouka, vajičko, atd. Nakonec z toho byla velká dobrota a moc jsme si pochutnali. Tento recept má opravdu šmrnc, takže kombinace s vychlazeným pivem je ideální :-)

700 g vepřové krkovice
3 cibule
1 mrkev
1 sklenička zeleninové směsi Moravanka
100 ml 30% smetany
100 ml mléka
2 lžíce ovesných vloček
plnotučná hořčice
sůl
pepř
rozmarýn
voda
brambory na přílohu

Omyté maso nakrájíme na silnější plátky, po obou stranách ho osolíme a opepříme a potřeme troškou hořčice z jedné strany. Cibuli a mrkev nakrájíme na kostičky a dáme ji na dno pomalého hrnce. K zelenině přidáme připravené maso, které posypeme trochou rozmarýnu. Zcedíme Moravanku, vyndáme feferonku a větší kousky (např. cibulky a okurky) nakrájíme na kostičky, přidáme k masu. Nakonec vše posypeme jemnými ovesnými vločkami (na zahuštění). Podlijeme vodou tak, aby vše bylo cca z jedné třetiny ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7h nebo na II. stupeň na 4-4,5h. Zhruba půl hodiny před koncem přilijeme smetanu a mléko, necháme povařit. Dle potřeby dochutíme nebo ještě zředíme mlékem. Jakmile je maso měkké, podáváme s vařeným bramborem. 

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 6 porcí
- recept lze připravit i bez krájené cibule a mrkve, ale víc zeleniny dodá supr chuť
- jídlo je ostřejší, tak bych zřejmě příště Moravanku ještě "vyprala" ve vodě
- na zahuštění je samozřejmě možné vločky vynechat a zahustit vodou s moukou

POSTUP PŘÍPRAVY:



Žádné komentáře:

Okomentovat