čtvrtek 19. ledna 2017

Boršč v pomalém hrnci

Když mi někdo řekl před x lety pojem "boršč", nevěděla jsem přesně co si pod tím představit. Nikdy jsme ho totiž doma nedělali. Proto jsem ho dosud moc nevyhledávala. Ani v restauraci jsem se ho neodvážila si objednat. Až nedávno jsem ochutnala na horách u kamarádů naprosto luxusní boršč a dlouhou dobu jsem se ho chystala v pomalém hrnci udělat. Kvůli obrovskému množství různých receptů jsem to ale pořád odkládala. Někde se vařila řepa syrová, někde v žádném případě atd. atd. Tak jsem konečně koupila suroviny, upravila recepty a postup dle sebe, a boršč byl na světě :-) A moooooc nám chutnal.

1/2 celeru
2 mrkve
200 g bílého zelí
1 velká červená řepa
1 petržel
2 cibule
300 g sterilovaných rajčat
500 g předního hovězího masa
150 g uzeného masa
4 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého černého pepře
1 lžíce hladké mouky (není nutná pokud je pokrm dost hustý)
sůl
pepř
ocet
cukr moučka
zakysaná smetana na ozdobu/dochucení

Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kousky, zelí na nudličky a vše přidáme k cibuli, trochu osolíme. Očištěné a omyté maso nakrájíme na kostky, osolíme, jemně opepříme a přidáme k zelenině v pomalém hrnci. Přidáme koření (ideálně v plátýnku nebo sítku) a obsah v pomalém hrnci pečlivě promícháme. Podlijeme vodou zhruba do poloviny a zapneme pomalý hrnec na I. stupeň na 7-8h nebo na II. stupeň na 5-6h. (Já pomalila na II. stupeň 6h a maso i zelenina byla akorát). Záleží samozřejmě na velikosti kostiček zeleniny a masa. Hodinu před koncem vaření přidáme na kostičky nakrájené uzené, rajčata i s nálevem a uvařenou červenou řepu. Ve vodě, ve které jsme řepu uvařili, rozmícháme lžíci hladké mouky a přidáme do pomalého hrnce, promícháme a necháme povařit. Nakonec vše dochutíme dle potřeby - trošku octa, 2 malé lžičky cukr moučky, špetka soli a pepře. Jakmile je vše měkké, podáváme na talíři ozdobené lžičkou zakysané smetany.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- do boršče je možné přidat i vepřové maso, sterilovanou řepu, atd.
- dochucení či zahušťování je samozřejmě možné dle vašich chutí

POSTUP PŘÍPRAVY:

2 komentáře:

  1. Jsem moc ráda, že jsem narazila na tento blog plný receptů na vaření v pomalém hrnci. Pomalý hrnec jsme si nadělili k vánocům a já teď hledám inspiraci. A moc za ni děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, těší mě, že je pro vás blog inspirací a pomáhá vám ve vaření :-) A děkuji za komentář, zpětná vazba je odměnou pro další práci na blogu.

    OdpovědětVymazat