pátek 29. prosince 2017

Kuře na zázvoru v pomalém hrnci

Zázvor je zázrak. Ať už při nachlazení nebo v jídle. Dnes jsem ho proto zkusila na ozvláštnění běžně pečeného kuřete, které manžel nedávno pekl běžně v troubě. Nadchlo mě to. Tak dnes došlo na recept v pomalém hrnci. A dopadlo to výborně. Moc jsme si pochutnali, byla to příjemná změna ;-)

1 kuře (celé či rozčtvrcené)
středně velký zázvor
máslo
sůl
tymián
čtyřbarevný pepř
2 lžíce vody
bramborová kaše na přílohu

Kuře si nejdříve rozčtvrtíme (kdo chce, nechá celé). Poté ho řádně osolíme, jemně opepříme. Nastrouháme si cca 4 cm kousek zázvoru na jemno a potřeme jím důkladně celé kuře. Maso poté ještě posypeme špetkou (opravdu ne více) tymiánu a vložíme do pomalého hrnce. Přidáme 2 lžíce vody a 4 menší kousky másla. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na II. stupeň na 3-4h (já pomalila na II. stupeň 3,5h, poté jsem dala maso na 30 minut do trouby na kůrčičku). Pomalíme dle daných časů a ke konci (cca na půl hodiny) můžeme dát do trouby na kůrčičku (dle typu pomalého hrnce). Pokud kuře pustí moc vody, je dobré ji většinu odebrat, aby se maso ve vodě nevařilo. Podáváme s bramborovou kaší či bramborem.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4 porce
- množství zázvoru záleží na jeho kvalitě a čerstvosti - ani ne moc, ani málo, aby byla chuť akorát
- vhodnou přílohou mohou být i vařené či opékané brambory

POSTUP PŘÍPRAVY:






















































Žádné komentáře:

Okomentovat