pátek 1. prosince 2017

Vepřová sekaná v pomalém hrnci

Domácí sekanou mám ráda. Tu nejlepší jsme měli jako děti od babičky, byla to taková ta poctivá tučná sekaná. S krémovou kaší prostě dobrota nade vše. Dnes došlo na moji první sekanou a byla moc dobrá. Příště vyzkouším zase trochu jiný recept, aby bylo co porovnávat ;-) Dobrou chuť.

600 g vepřového nebo hovězího mletého masa
(plece, bůčku,...) - poměry dle zvyku či zkušeností
1vejce
1 cibule
hrst strouhanky
2 stroužky česneku
sůl
pepř
majoránka


Do mísy dáme mleté maso, přidáme vajíčko, nadrobno nakrájenou cibulku, hrst strouhanky (množství dle množství masa či konzistence), sůl, pepř, majoránku, drcený česnek. Vše důkladně promícháme a ze směsi vytvarujeme podlouhou šišku (mně se do pomalého hrnce vešly 2 menší). Pomalý hrnec můžeme vymazat máslem, poté ho zapneme na I. stupeň na 6-7h nebo na II. stupeň na 5-6h (já pomalila 5,5h na II. stupeň). Půl hodiny před koncem pomalení můžeme dát hrnec do trouby kvůli kůrčičce. Nebo poodkryjeme poklici a kůrčička vznikne také. Sekanou podáváme nejlépe s bramborovou kaší.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- množství a poměry koření do sekané můžete použít dle své chuti
- vhodnou přílohou mohou být i vařené brambory
- do sekané dejte poctivý bůček, ať není příliš suchá


POSTUP PŘÍPRAVY:













1 komentář:

  1. Sekanou milujeme a už ji nedělám jinak než právě v PH �� Někdy dávám i koření na mletá masa a cibuli většinou meleme přímo s masem. Každopádně sekaná z PH je vždycky vyborná. �� Jana

    OdpovědětVymazat