Smetanová kuřecí polévka v pomalém hrnci

Polévek není nikdy dost. Dnes po dlouhé době došlo na recept, který jsem zkusila poprvé. Určitě se dá uvařit i bez pomalého hrnce, ale opět se mi osvědčilo, že pokud vše uvařím v pomalém hrnci, je to téměř bez práce a výborné ;-) Dobrou chuť.

1 kuřecí prso (nebo 500 ml kuřecího vývaru)
2 menší cibule
2 mrkve
1 petržel
1 stroužek česneku
2 brambory
31% smetana
2 lžíce hladké mouky
špetka tymiánu
sůl
pepř
máslo
petrželka
voda

Nejdříve nakrájíme na jemno cibuli, mrkev, plátky česneku a petržel na kostičky. Poté vše zlehka osmahneme na másle. Poté přidáme kousek másla a osmahneme 2 lžíce mouky, promícháme se zeleninou. Takto připravenou směs vložíme na dno pomalého hrnce. Solí a pepřem okořeníme kuřecí prso a přidáme ho k zelenině v pomalém hrnci. Vše podlijeme vodou tak, aby bylo vše řádně ponořené (cca 3 cm nad surovinami). Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na 3-4h (já pomalila přesně 4h a bylo vše měkké akorát). 1,5h před koncem vaření přidáme na kostky nakrájené brambory. Jakmile je vše měkké, vyndáme kuřecí prso a natrháme ho na kousky. Poté maso vrátíme do hrnce, přilijeme 150 ml 31% smetany, necháme krátce povařit. Nakonec přidáme špetku tymiánu a dochutíme případně dále dle potřeby (sůl, pepř), ozdobíme petrželkou.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- do polévky je v letním období dobré přidat např. i cuketu

POSTUP PŘÍPRAVY:



Komentáře

  1. Dobrý den, polévku jsem uvařila dle vašeho receptu, jen jsem ji před přidáním smetany rozmixovala, protože muž nemá rád kousky cibule :) a byla vynikající! Muž konstatoval, že mu chutná jako výborná svíčková, a velmi chutnala i naši osmiměsíční dcerce. Díky za recept! :) Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, skvělé, že chutnala ;-) Je to kombinace skvělých chutí, tak si snad přijde každý na své. Určitě jsou různé možnosti jak polévku upravit, mixování může být jednou z nich, což ocení právě malí strávníci ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky