Kuřecí kostky se špenátem v pomalém hrnci

Jak už jsem psala v jiném příspěvku, špenát jsem nikdy nemusela. Až poslední dobou ho jíme častěji, i když u některých členů z rodiny je podobný problém, jako jsem měla v dětství... Zkusila jsem trochu jinou variantu než minule a s gnocchi to bylo super.


600 g kuřecího masa (prsa, stehenní řízky)
2 malé cibule (nebo 1 velká)
1 stroužek česneku
250 ml 33% smetany
400 g špenátu (mraženého sekaného)
sůl
pepř
bazalka
olivový olej
voda
3 lžíce ovesných vloček nebo 1 lžíci hladké mouky na zahuštění
gnocchi na přílohu

Postup přípravy: 10 minut

Nejdříve nakrájíme cibuli na drobno a dáme ji do pomalého hrnce. Potom si připravíme maso. Očištěné kusy masa nakrájíme větší kostky či nudličky (podle toho, jak to máte rádi), osolíme, opepříme, posypeme troškou bazalky a pokapeme troškou olivového oleje. Pořádně promícháme, přidáme nakrájený stroužek česneku a ještě jednou zamícháme. Takto připravené maso můžeme nechat odpočinout přes noc nebo aspoň hodinku v lednici. Maso poté přidáme k cibuli v pomalém hrnci, podlijeme max. 1 dcl vody a pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na II. stupeň na 3-4h (já pomalila na II. stupeň 3,5h). Špenát můžeme dát do hrnce hrnce hned od začátku vaření nebo ho přidáme k masu např. 1h od začátku vaření. Půl hodiny před koncem vaření přilijeme smetanu, přisypeme buď 3 lžíce ovesných vloček nebo hladké mouky na zahuštění, promícháme a necháme povařit. Pokud omáčka moc zhoustne, přilijeme 1 dcl mléka. Dle potřeby dochutíme a podáváme nejlépe s gnocchi nebo těstovinami. Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- vhodnou přílohou mohou být i těstoviny
- pokud je nakrájená cibulka opravdu najemno, už není potřeba mixovat
- vhodným kořením může být i oregano
- ookud chcete krémovou omáčku, nechte větší kusy masa, opatrně vyndejte a omáčku rozmixujte

POSTUP PŘÍPRAVY:


Komentáře

Oblíbené příspěvky