Boloňské ragú v pomalém hrnci

Boloňskou omáčku mám zažitou ze školní jídelny, proto ji moc často nejím. Odhadem 1x ročně. Dlouho jsem ji ale chtěla zkusit v pomalém hrnci a zbavit se předsudků ze školy 😏 Povedlo se. Zvolila jsem recept, kde je i kupa zeleniny a chuť byla super. Variant receptů je mnoho, takže tento recept berte jako inspiraci. Vše si upravte dle své chuti.

500 g mletého hovězího masa
1 středně velká cibule
2 řapíky celeru
2 mrkve
2 stroužky česneku
1 plechovka konzervovaných rajčat
1 rajčatová passata
olivový olej
sůl
pepř
italské bylinky
bazalka
parmezán na posypání
těstoviny na přílohu

Doba přípravy: 15 minut

Očištěnou zeleninu - cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na jemno. Česnek nakrájíme na plátky. Ve větší pánvi na olivovém oleji osmahneme cibuli, plátky česneku. Postupně přidáme mrkev, celer a vše za občasného míchání necháme změknout. Takto připravenou zeleninu dáme na dno pomalého hrnce. Poté ve stejné pánvi na trošce oleje necháme zatáhnout mleté maso, jen ho opepříme. Osolíme ho až se osmahne, jinak by zbytečně pustilo vodu. Maso přidáme k zelenině v pomalém hrnci. Poté k němu přidáme konzervovaná rajčata (pokud máte čerstvá, tím líp), passatu, přidáme bylinky, bazalku a vše jemně zamícháme. Takto připravenou směs zapneme v pomalém hrnci na I. stupeň na 5-6 h nebo na II. stupeň na 3-4 h. Já pomalila přesně 4 h a bylo vše měkké. Dle potřeby případně ještě dochutíme, není potřeba ničím zahušťovat. Já přidala více soli. Možné je vše doladit např. i muškátovým oříškem. Podáváme s těstovinami a ozdobíme nastrouhaným parmezánem a bazalkou (pokud máme) ;-) Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- omáčku lze vytunit čerstvými rajčaty
- nebojte se použít více koření, ať má omáčka šmrnc
- pokud máte i vepřové, klidně menším poměrem doplňte (400 hov., 100 vepř.)
- do omáčky se hodí např. i muškátový oříšek, někdo používá i bobkový list
- variant receptů je mnoho (např. i s vínem, slaninou,...)
- vhodnou přílohou mohou být i tagliatelle

POSTUP PŘÍPRAVY:


Komentáře

Oblíbené příspěvky