Krůtí kostky na paprice v pomalém hrnci

Kuře na paprice - klasika. Dnes jsem ji trochu obměnila (jak maso, tak složení omáčky) a měli jsme boule až za ušima 👀😆 Uzená paprika a zelenina dodaly omáčce super chuť. S těstovinami to byla lahoda. Doporučuji vyzkoušet.

500 g krůtích prsou
2 cibule
2 červené papriky
1 mrkev
1 rajče
1 lžíce ghí
2 lžíce sladké papriky
1 lžíce uzené papriky
2 lžíce hladké mouky
250 ml smetany
250 ml vody
250 ml mléka
sůl 
pepř


Nejdříve připravíme cibuli, mrkev a rajče. Cibuli nakrájíme najemno, mrkev na menší kostičky, rajče spaříme a oloupeme, nakrájíme na čtvrtky. Na ghí osmahneme cibuli a mrkev dozlatova. Zeleninu dáme na pánvi kousek bokem, přidáme kousek másla a na něm necháme chvíli osmahnout sladkou a uzenou papriku. Pozor, nesmí se připálit, jinak by zhořkla! Poté ji jemně promícháme s cibulkou, mrkví a vše dáme na dno pomalého hrnce, přidáme rajče. Poté nakrájíme maso na větší kostky, osolíme, opepříme, zprudka osmahneme na ghí, aby se zatáhlo (tento krok není nutný, ale je pak chutnější) a poté ho dáme do pomalém hrnce. Vše podlijeme vodou tak, aby byly suroviny téměř ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na II. stupeň na 3,5-4h. Já pomalila na II. stupeň na 4 h. Jednu hodinu před koncem vaření vyndáme maso, aby bylo možné mixnout omáčku. Kdo chce omáčku mixovat přímo v hrnci, samozřejmě může. Spíše ale doporučuji omáčku slít bokem, přilijeme smetanu, mléko s rozšlehanou moukou, vše rozmixujeme. Omáčku nalijeme zpět do hrnce, přidáme maso, aby se dovařilo. Kdo chce úplně hladkou konzistenci, doporučuji omáčku ještě propasírovat, ale mně se vše krásně mixlo a pidi kousíčky papriky nám fakt nevadily, omáčka byla krásně hladká. Dle potřeby dochutíme a podáváme s těstovinami.

Doporučení:
- množství surovin stačí na 5-6 porcí
- recept lze využít i pro kuřecí maso
- vhodnou přílohou je i houskový knedlík

POSTUP PŘÍPRAVY:


Komentáře

Oblíbené příspěvky