Houbový kuba v pomalém hrnci

Houbový kuba je pro mě symbol Vánoc. Občas ho udělám i přes rok, je to skvělá příloha, ale zasloužil by si, aby byl u nás na stole asi častěji 😏Doporučuji namočit kroupy přes noc nebo alespoň na pár hodin. U krup se tak zbavíte zákalu a nečistot, které byste jinak vařili přímo v jídle. Hříbky jsem namočila také, stačí půl hodina, poté pouze slijete, naházíte do hrnce a dobrota bude na světě.

2 cibule
300 g ječných krup
3 stroužky česneku
30 g sušených hub (3 hrsti)
lžíce ghí/ sádla
1/2 lžičky drceného kmínu
450 ml vývaru
150 ml bílého vína
1 lžička sušené majoránky
sůl
pepř

Namočené kroupy (ideálně několik hodin) slijeme a dáme na dno pomalého hrnce. Na ghíčku nebo sádle (dodá jídlu tu pravou chuť) osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme na malé kousky nakrájený česnek a osmahneme do zlatova, vše přidáme ke kroupám v pomalém hrnci. Slijeme namočené houby, přidáme ke kroupám v pomalém hrnci. Přidáme kmín, sůl, pepř a majoránku. Podlijeme vývarem a vínem, vše promícháme. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na cca 3 h. Během vaření doporučuji občas promíchat. Na konci vaření dáme hrnec na 10 minut na 180 stupňů zapéct na kůrčičku. POZOR NA HRNCE, KTERÉ DO TROUBY NESMÍ!

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- majoránkou lze dochutit jídlo klidně až na konci, bude výraznější
- pozor na hrnce, které do trouby nesmí...!

POSTUP PŘÍPRAVY:


Komentáře

  1. Děkuju! Kubu miluju, ale ten strašnej opruz s mícháním krup!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady právě míchání absolutně nehrozí. PH udělá vše za vás :-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky