Polévka z fazolí mungo v pomalém hrnci

Luštěninové polévky máme doma rádi, takže stále obměňuji vyzkoušené recepty, aby to nebyla nuda. Dnes došlo na fazolky mungo, ze kterých jsem dělala polévku jen jednou a dnes jsem ji konečně zkusila i v pomalém hrnci. Pokud máte rádi luštěniny, mile vás tato varianta překvapí. 

300 g mungo fazolí
1 mrkev
250 g celeru
3 stroužky česneku
lžička kurkumy
špetka 1/2 lžičky chicken masala
bobkový list
ghí
sůl
pepř
voda

Nejdříve namočíme fazole, ideálně přes noc, nebo aspoň na 2-3h. Dále připravíme zeleninu. Na ghí (přepuštěném másle) osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, jakmile zesklovatí, přidáme na drobné kostičky mrkev a celer, promícháme, osmahneme. Přidáme kurkumu a masalu, promícháme, necháme chvilku provonět. Slijeme fazolky, dáme je do pomalého hrnce a přidáme k nim osmahnutou zeleninu a bobkový list. Vše podlijeme vodou tak, aby byl hrnec do 3/4 plný. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-5,5h nebo na II. stupeň na cca 3,5-4h. Já pomalila přesně 5,5 h na I.stupeň. Polévku na konci vaření dochutíme solí, pepřem a část polévky "mixneme", aby získala hustší konzistenci a nebyla potřeba žádná mouka. Dobrou chuť.

Doporučení:

- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- polévku lze uvařit např. jen s cibulkou, mrkví nebo jen s celerem

POSTUP PŘÍPRAVY:


Komentáře

Oblíbené příspěvky