Vepřová kýta na mrkvi a pórku se smetanou v pomalém hrnci
Receptů s vepřovým masem jsem dělala už hafo, takže někdy dochází inspirace. Dnes došlo opět na CDD (co dům dal), domácí mrkev i pórek a bylo to skvělý překvapení. Kombinace hořčice, sladké papriky a zeleniny mě fakt překvapila. Asi by mě název receptu trochu zaskočil, ale doporučuji vyzkoušet. My se oblizovali až za ušima 😍
3 mrkve
1/2 pórku
solamyl
sůl
pepř
3 lžíce oleje
2 lžíce plnotučné hořčice
2 stroužky česneku
2 lžičky sladké papriky
1 lžička kari
1 lžíce javorového sirupu
Očištěné maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Vložíme ho do marinády a necháme ho minimálně 2 hodiny odležet.
Namarinované maso dáme do pomalého hrnce, přidáme nakrájenou mrkev a cibuli na nudličky, pórek na kolečka. Podlijeme vývarem nebo vodou s rozmíchanou lžící solamylu tak, aby bylo maso téměř ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6 h nebo na II. stupeň na 3,5 - 4 h. Já pomalila přesně 4 h, maso bylo krásně měkké. Ke konci vaření jemně vmícháme smetanu, necháme povařit. Smetana není nutná, omáčka bude super i bez ní. Podáváme ideálně s rýží. Dobrou chuť.
- uvedené množství surovin stačí na 6-7 porcí
- vhodnou přílohou mohou být i těstoviny
- smetanu je možné úplně vypustit, omáčku zjemní, ale i bez ní bude omáčka fajn
POSTUP PŘÍPRAVY:
Dobrý den, ráda bych tento recept zkusila. Ale nevím, čím by se v marinádě dal nahradit javorový sirup? Už ho nekupuji, několikrát po sobě mi krátce po otevření ve sklenici zplesnivěl. Děkuji za odpověď. Eva
OdpovědětVymazatDobrý den, nezkoušela jsem jinou variantu, ale javorový sirup bych zkusila nahradit podobným sladidlem (agávový, čekankový sirup). Javorový sirup to má oživit karamelovou chutí, ale nebála bych se to zkusit i bez něj, pokud nemáte zmíněné sirupy k dispozici. Dejte vědět, zda se povedlo :-)
Vymazat