Vepřová kýta na mrkvi a pórku se smetanou v pomalém hrnci

Receptů s vepřovým masem jsem dělala už hafo, takže někdy dochází inspirace. Dnes došlo opět na CDD (co dům dal), domácí mrkev i pórek a bylo to skvělý překvapení. Kombinace hořčice, sladké papriky a zeleniny mě fakt překvapila. Asi by mě název receptu trochu zaskočil, ale doporučuji vyzkoušet. My se oblizovali až za ušima 😍 

900 g vepřové kýty
1 cibule
3 mrkve
1/2 pórku
solamyl
200 ml 12% smetany
sůl
pepř

Marináda:
3 lžíce oleje
2 lžíce plnotučné hořčice
2 stroužky česneku
2 lžičky sladké papriky
1 lžička kari
1 lžíce javorového sirupu

Očištěné maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Vložíme ho do marinády a necháme ho minimálně 2 hodiny odležet.

Namarinované maso dáme do pomalého hrnce, přidáme nakrájenou mrkev a cibuli na nudličky, pórek na kolečka. Podlijeme vývarem nebo vodou s rozmíchanou lžící solamylu tak, aby bylo maso téměř ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6 h nebo na II. stupeň na 3,5 - 4 h. Já pomalila přesně 4 h, maso bylo krásně měkké. Ke konci vaření jemně vmícháme smetanu, necháme povařit. Smetana není nutná, omáčka bude super i bez ní. Podáváme ideálně s rýží. Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 6-7 porcí
- vhodnou přílohou mohou být i těstoviny
- smetanu je možné úplně vypustit, omáčku zjemní, ale i bez ní bude omáčka fajn

POSTUP PŘÍPRAVY:






Komentáře

  1. Dobrý den, ráda bych tento recept zkusila. Ale nevím, čím by se v marinádě dal nahradit javorový sirup? Už ho nekupuji, několikrát po sobě mi krátce po otevření ve sklenici zplesnivěl. Děkuji za odpověď. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nezkoušela jsem jinou variantu, ale javorový sirup bych zkusila nahradit podobným sladidlem (agávový, čekankový sirup). Javorový sirup to má oživit karamelovou chutí, ale nebála bych se to zkusit i bez něj, pokud nemáte zmíněné sirupy k dispozici. Dejte vědět, zda se povedlo :-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky