Švestková klevela s čokoládou v pomalém hrnci
Na tuhle pecku jsem narazila úplnou náhodou - před lety bylo tolik švestek, že už jsem nevěděla co s nimi 😋 Povidla nejím, ani nedělám. Takže jsem hledala dlooouho. Při procházení desítek receptů jsem narazila na klevelu. Název mi vůbec nic neříkal, ale zkusila jsem to, v upravené variantě. Od té doby je klevela každoroční jistotou v naší špajzce. Je skvělá na palačinky, na toast nebo wafle. Je vytuněná kvalitní hořkou čokoládou, což jí dodává nádech nutelly. Kdo čokoládu rád nemá, může ji vynechat. Klevela je skvělá i bez ní. Recept je velmi jednoduchý na přípravu. Vyzkoušejte 😉
skleničky na uskladnění
Nejdříve vyloupeme švestky a dáme je do pomalého hrnce. Poté přidáme ke švestkám cukr, jednu celou skořici a v sítku vložené hřebíčky. Nepodléváme! Pomalý hrnec zapneme na II. stupeň na 3 h. Občas můžeme promíchat, švestky s cukrem pustí vodu, je fajn mít jistotu, že se švestky nepřichytí. Jakmile jsou švestky měkké, přidáme hořkou čokoládu a necháme ji rozpustit. Jemně poté promícháme. Mixérem rozmixujeme směs tak, že v ní necháme kousky švestek. Nemají to být povidla! Pokud chcete hladkou směs, samozřejmě mixnout dohladka můžete, ale už to nebude ono. V kombinaci s palačinkami je fajn narazit na kousky švestek. Směs postupně vlijeme do vymytých, vysušených skleniček. Necháme cca 0,5 mm od okraje prostor a klevelu zalijeme rumem, aby vydržela 😇 Skladujeme v chladu, temnu. Vydrží ale klidně i rok.
- uvedené množství surovin stačí na 8 přesnídávkových skleniček
- čokoládu lze vypustit, běžně dělám obě varianty (s i bez čokolády)
- není nutné zalévat rumem, ale nám to takto chutná 😈
POSTUP PŘÍPRAVY:
Komentáře
Okomentovat