neděle 2. února 2014

Hovězí houbové závitky v pomalém hrnci

700 g hovězího masa (ideálně zadního)
200 g žampiónů
50 g slaniny
200 ml 31% smetany
500 ml hovězího vývaru
2 menší cibule
hořčice
pepř 
sůl 
houbové koření
mouka
rýže či brambory na přílohu

Hovězí maso nakrájíme na větší plátky a jemně naklepeme. Po obou stranách maso osolíme a opepříme.
Plátky potřeme hořčicí, poklademe plátky slaniny, nakrájenými žampiony a posypeme houbovým kořením pro výraznější houbovou chuť. Pokud koření nemáte, nevadí,i bez něj bude maso výborné. Z takto připravených plátků vytvoříme závitky, které sepneme špejlí, jehlou či svážeme potravinářským provázkem. Poté si najemno nakrájíme cibulku a vložíme ji na dno pomalého hrnce. Na cibulku položíme závitky, zalijeme hovězím vývarem (tak, aby bylo maso téměř ponořené) a zapneme na stupeň I. na 6-7 h nebo na II. stupeň na 3-4 h. Hodinu před koncem vaření rozmixujeme mouku se smetanou a vlijeme do hrnce. Poté necháme probublávat. Jakmile je maso hotové, podáváme s rýži nebo opečenými brambory.

Doporučení: 
- Uvedené množství ingrediencí stačí na 5 - 6 porcí.
- V receptu není nutné houbové koření. Je spíše pro ještě intenzivnější chuť hub.
- Cibulku můžete předem osmažit, ale také ji úplně vynechat. 
- Omáčku je možné nakonec rozmixovat, ale kdo upřednostňuje poctivou omáčku s kousky hub, mixovat nebude :-)

POSTUP PŘÍPRAVY:

2 komentáře:

  1. Vyzkoušeno a výsledek je parádní..jen si příště musím dát pozor na solení masa...ve spojení se slaninou to bylo až moc slané, ale už budu aspoň příště vědět...jinak díky za inspiraci! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je super! S tou solí je to ošemetný, ale záleží i na typu slaniny. Příště to bude určo dokonalý :-)

    OdpovědětVymazat