Hovězí vývar v pomalém hrnci

Vývary mám ráda. Kuřecí, hovězí, zeleninové, prostě jakékoliv :-) Dnes došlo na hovězí polévku, kterou jsem vylepšila čerstvou kořenovou zeleninou. Vánoce se přeci jenom blíží, tak ji mám skoro přebytek :-) Pomalý hrnec je na vývary machr, moc jsme si pochutnali.

hovězí kosti (1-3, dle potřeby)
2 střední mrkve
1 petržel
80 g celeru
1 cibule
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
4 kuličky černého pepře
1,5 - 2l vody
polévkové nudle
sůl
pepř


Do pomalého hrnce vložíme hovězí kost, přidáme oloupanou zeleninu (nekrájíme) a cibuli, u té sloupneme jenom vnější slupku, jinak ji necháme vcelku. Vše posypeme troškou soli, pepře a přidáme nové koření, bobkový list a černý pepř. Vše zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené a hrnec zapneme na I. stupeň na 7h (je možné klidně i 10 - 12h, vývar bude mít silnější chuť) nebo na II. stupeň na 4h. Jakmile je vše měkké, vyndáme kost, zeleninu a vývar přecedíme ideálně přes pláténko nebo velmi jemný cedník. Z kosti obereme maso. Zeleninu (kromě cibule, tu vyhodíme) nakrájíme na malé kostky, vývar mírně naředíme vodou a dosolíme dle chuti. Zvlášť si uvaříme nudle do polévky, které potom přidáme do vývaru společně s obraným masem z kosti. Ozdobíme petrželkou.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4 porce
- kosti můžete dát předem do trouby (na 20 min)
- předpéct můžete i zeleninu
- kdo má rád čerstvě uvařenou zeleninu, uvaří ji zvlášť jako nudle
- více kořenové zeleniny není potřeba, zbytečně by polévku osladila

POSTUP PŘÍPRAVY:

Komentáře

  1. Na jeden hrnec dávám aspoň 2-3 morkové kositi a poté kus masa. Pokud je oháňka, tak klidně 5ks a ještě kosti k tomu. Na stupeň I. pak dělám i klidně 12 hodin. Vývar pak má super chuť a barvu. Ještě doporučuji přecedit přes pláténko, aby byl vývar čistý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, je mám prosím dotaz jakou teplotu máte na I. stupni vaření.
      U mého hrnce nejsou st. I nebo II.. Tak jen abych se trochu zorientovala. Děkuji 😊

      Vymazat
    2. Dobrý den, nejde přesně stanovit hodnotu stupňů, ale u výrobců je uváděno něco mezi 80 a 90 stupni. Jak na I. stupeň, tak na II. stupeň dosáhnete po určitých hodinách pomalení stejné teploty. Rozdíl je pouze v tom, jak dlouho bude trvat, než se dosáhne bodu varu.

      Vymazat
  2. Dobrý den,nemám vůbec zkušenost s tímto vařením ,kolik vody dáváte na vývar? děkuji

    OdpovědětVymazat
  3. Kosti i s masem nejprve dám do trouby rozehřáte na 15 min pak dám do pom. hrnce,délá každý profik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ns kolik stupnu? Dekuji.

      Vymazat
    2. Určitě je fajn dát kosti i s masem do trouby. Je to uvedeno v doporučení pod receptem;-) Může se přidat i zelenina. Stupně jsou uvedeny v receptu. I. stupeň na cca 7h, II. stupeň 4h. Záleží také na množství surovin.

      Vymazat
    3. Vývar jsem v pomaláči ještě nedělala, ale zkusím. Jinak kromě jiného v něm dělám přepuštěné máslo, nebo škvařím sádlo. Je to výborné, protože se nikdy nepřepálí a nemusí se to tak hlídat. Máslo na I. stupeň, sádlo nejdříva na I. st. a potom ke konci na II.st.

      Vymazat
    4. PH je skvělý na spoušť věci, ale zrovna sádlo - třeba má skvělou chuť, jako většina věcí z PH. Ale sádlo děláme již několik let v mikrovlnce. Je to za 15min hotové (více času spíše zabere dočištění a krájení :-) ) a můžete si i svářečky dobře pohlídat do konzistence podle chuti :-)

      Vymazat
    5. Svářečky řádně nasolit!

      Vymazat
  4. Mám nový PH a chci zkusit polévku.Pri vývaru se odebírá pěna,platí to i v pomalém hrnci?Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud zapnu hrnec, několik hodin ho neotevírám, aby se dodržela doba pomalení. Takže ne, pěna se neodebírá. Neměla by se tvořit jako v běžném hrnci.

      Vymazat
    2. Pěna se tvoří, proto se po vaření vývar cedí přes plátno.

      Vymazat
    3. Záleží na hrnci a stupni vaření. Já pěnu neodebírám, protože žádnou v hrnci nemám.

      Vymazat
    4. Já teda čekám a po prvních cca 3 hodinách je tam pěna a tu seberu. Kosti se čistí. Přes žádné plátýnko se mi to opravdu po uvaření dělat nechce, to by byla mastnota všude kolem.

      Vymazat
  5. Great blog! Loved the insights on slow cooker pulled pork 🐷👌

    Packers and movers in Pudur

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky