neděle 16. března 2014

Luxusní kachna v pomalém hrnci

Občas je dobré udělat si výživný oběd. Alespoň mužská část rodiny takový nápad vždy uvítá :-) Takže kachna byla jasná volba. K tomu zelí, knedlík a pivečko. Co víc si přát.

1 kachna bez drobů (2kg)
1 dcl bílého vína
1 lžíce sádla (ideálně domácího)
30 ml vody
sůl
kmín
červené či bílé zelí + houskový knedlík na přílohu

Omytou kachnu řádně osolíme po celém povrchu i vevnitř a pokmínujeme. Takto připravenou kachnu vložíme na dno pomalého hrnce a podlijeme bílým vínem a troškou vody. Nakonec přidáme sádlo a pečeme na 4h na II.stupeň nebo 7h na I.stupeň. Po "pomalení" necháme kachnu cca půl hodiny v troubě na 180 stupňů dopéct, aby získala křupavou kůrčičku. Podáváme se zelím a houskovým knedlíkem.

Doporučení:
- sádlo není nutné dávat, i bez něj bude kachna chutná, ale méně mastná
- jako přílohu lze podávat buď sladké či kyselé zelí
- výbornou přílohou je také bramborový knedlík
- dopečení v troubě není nutné, ale kůrčička je kůrčička :-)
- čas "pomalení" je orientační, záleží na velikosti kachny

POSTUP PŘÍPRAVY:



1 komentář:

  1. Tak to je bezva! Práve tápem s výberom, ale muž ma odhovára, že budem mať len ďalší krám, ktorý nebudem používať, že to nepečie a načo mi to bude. Tak poradili by ste mi nejaký konkrétny, pls.?

    OdpovědětVymazat