Luxusní kachna v pomalém hrnci

Občas je dobré udělat si výživný oběd. Alespoň mužská část rodiny takový nápad vždy uvítá :-) Takže kachna byla jasná volba. K tomu zelí, knedlík a pivečko. Co víc si přát.

1 kachna bez drobů (2kg)
1 dcl bílého vína
1 lžíce sádla (ideálně domácího)
30 ml vody
sůl
kmín
červené či bílé zelí + houskový knedlík na přílohu

Omytou kachnu řádně osolíme po celém povrchu i vevnitř a pokmínujeme. Takto připravenou kachnu vložíme na dno pomalého hrnce a podlijeme bílým vínem a troškou vody. Nakonec přidáme sádlo a pečeme na 4h na II.stupeň nebo 7h na I.stupeň. Po "pomalení" necháme kachnu cca půl hodiny v troubě na 180 stupňů dopéct, aby získala křupavou kůrčičku. Podáváme se zelím a houskovým knedlíkem.

Doporučení:
- sádlo není nutné dávat, i bez něj bude kachna chutná, ale méně mastná
- jako přílohu lze podávat buď sladké či kyselé zelí
- výbornou přílohou je také bramborový knedlík
- dopečení v troubě není nutné, ale kůrčička je kůrčička :-)
- čas "pomalení" je orientační, záleží na velikosti kachny

POSTUP PŘÍPRAVY:



Komentáře

  1. Tak to je bezva! Práve tápem s výberom, ale muž ma odhovára, že budem mať len ďalší krám, ktorý nebudem používať, že to nepečie a načo mi to bude. Tak poradili by ste mi nejaký konkrétny, pls.?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sezen tak veliky, jaky muzes
      At ma casovac, to znamena, at se umy vypnout

      A at ma kameninovou nadobu, kterou muzes vlozit do troby a dopect

      Vymazat
    2. Zdravím - hrnců je na výběr spousta, takže spíš záleží na tom, jak chcete velký, zda má mít časovač, atd. Podívejte se na internetu na hrnce Crockpot, Klarstein, Russel Hobbs a další - mně se osvědčil pomalý hrnec Crockpot - má časovač, kameninovou nádobu, kterou lze dát na plotýnku i do trouby.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Dobrý den doporucite mi hrnec kam se vejde kachna ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já vařím v Crockpot hrnci, který má objem 5,7l a kachna se tam akorát vejde ;-) U Crockpotu je taky super, že se dá kameninová nádoba strčit do trouby na dodělání kůrčičky.

      Vymazat
  3. Dík, je to super. Baby kachna měla cca kilo a půl, nacpal jsem do ní jablko, pak 7 hodin na LOW v pomalém hrnci, půl hodiny v remosce na kůrku. Červené zelí z Velké kuchařky Čech a Moravy od Romana Vaňka.
    https://oldsoft.rajce.idnes.cz/Kachna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé :-) Kachna nikdy nezklame a určitě je super ji dopéct v troubě. No a zelí z receptu Romana Vaňka, to je parádní volba :-)

      Vymazat
  4. Já si to myslím taky, že kachna by měla chutnat hlavně po kachně. A pak ji pořádně dlouho péct. Klidně i dvanáct hodin přes noc. A k tomu knedlík, z hnětače těsta, aby byl pěkně vláčný. Žádné ruční míchání a hnětení těsta, ale pěkně strojově připravené vláčné těsto. :) Prostě lahůdka. To chceš! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky