neděle 2. března 2014

Roštěnky v pomalém hrnci


Roštěnky mám ráda od dětství. V jakémkoli množství, nejraději v receptu od maminky. Babička nám je taky dělala často, v trochu "tučnější" úpravě. Ideálně hodně sádla a cibule, to byl základ její kuchyně. S jídlem se holt pojí krásné vzpomínky :-)

500g hovězího masa (ideálně zadního)
2 cibule
3 lžíce domácího sádla
1 lžička plnotučné hořčice
sůl
pepř
worchester
hladká mouka
rýže na přílohu

Omyté hovězí maso nakrájíme na plátky, jemně naklepeme, po obou stranách osolíme a opepříme. Z jedné strany maso potřeme plnotučnou hořčicí (není nutné) a obalíme ho v hladké mouce. Poté osmahneme na sádle nakrájenou cibulku, aby zesklovatěla. Na pánvi osmahneme plátky masa, cca 1 minutu z každé strany, jen aby se maso pěkně zatáhlo. Na dno pomalého hrnce vložíme osmahnutou cibulku a maso. Zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na stupeň II. na 3-4h. Hodinu před koncem vaření smícháme trochu vody s lžící hladké mouky a necháme v hrnci povařit (záleží na tom, jak hodně omáčky chcete mít). Dle potřeby osolíme a dochutíme worchestrem. Podáváme s rýží.

Doporučení:
- množství masa stačí na 3-4 porce
- čím víc cibule, tím lépe, cibule krásně omáčku "dochutí"
- cibuli není nutné smažit dopředu, ale je tak chutnější

POSTUP PŘÍPRAVY:


Žádné komentáře:

Okomentovat