Hovězí po burgundsku v pomalém hrnci (boeuf bourguignon)

Hovězí po burgundsku... tento výraz jsem slyšela nesčetněkrát, ale nikdy jsme doma takhle hovězí nepřipravovali. Znělo to dost vznešeně a i příprava mi přišla poměrně složitá. Až s pomalým hrncem jsem našla odvahu a zkusila bourguignon na nedělní oběd. A bylo to příjemné překvapení, zvlášť když se nechá pěkně odležet, to je pak dobrota :-)

700 g hovězího zadního masa (nebo líček)
100 g slaniny
1 lžíce oleje
1 mrkev
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
250 ml červeného silného vína
100 - 150 ml hovězího vývaru
100 g žampiónů (5-6 ks)
1 lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
1 malá lžička tymiánu
1 malá lžička rozmarýnu
1 bobkový list
1 lžíce másla
2 lžíce koňaku
sůl
pepř
brambory či pečivo na přílohu

Omytou cibuli nakrájíme na kolečka, osmahneme ji na trošce oleje a vložíme do pomalého hrnce. Na pánvi poté osmahneme kousky česneku, nakrájenou slaninu a přidáme k ní na kostky nakrájené osolené a opepřené maso, aby se zatáhlo. Zaprášíme hladkou moukou, necháme chvíli osmahnout a vše vložíme na cibuli v pomalém hrnci. K masu v hrnci přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, bobkový list, rajčatový protlak, tymián a rozmarýn. Maso podlijeme vývarem a červeným vínem. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 8-9h nebo na II. stupeň na 4,5-5h. Asi půl hodiny před koncem vaření osmahneme na másle na plátky nakrájené žampióny a přidáme je k masu. Omáčku dochutíme koňakem, solí a pepřem. Pokud je potřeba, dohustíme omáčku hladkou moukou, ale čím méně mouky, tím lépe. Jakmile je vše měkké, podáváme s bramborovou kaší či opečeným bramborem nebo s pečivem.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- bourguignon je ideální podávat 1 den odleželý, všechny chutě se krásně spojí
- červeného vína lze přidat i více, ale pozor na to, aby nebyla omáčka příliš řídká
- čerstvé žampiony lze nahradit sterilovanými
- na tento recept jsou nejlepší hovězí líčka, pokud je seženete, určitě si pochutnáte
- recept si případně upravte dle libosti, každý má rád jiné množství koření, atd.

POSTUP PŘÍPRAVY:

Komentáře

Oblíbené příspěvky