Vepřový guláš v pomalém hrnci

Guláš jsem nikdy moc nemusela. Ať už hovězí nebo vepřový. Ale od té doby co mám PH, si na něm pochutnávám celkem často a ráda. Množství koření si upravte dle svých chutí, recept je pouze doporučení. Gulášek je vynikající hlavně když se nechá den, dva odležet :-)
Update: Už několik let vždy cibuli předsmažím a nechám maso zatáhnout, chuť je pak lepší. + vynechávám masox. (Recept je z dob, kdy jsem s PH začínala a teprve přicházela na to, že žádná dochucovadla nejsou potřeba). Od té doby, co už jsem se naučila v pomalém hrnci vařit, jsem několik let dochucovadla nekoupila 😀

1,25 kg vepřové plece
4-5 cibulí
gulášová paprika
sladká paprika
pálivá paprika
majoránka
1 lžička sádla
(masox) - není nutné, maso samo vše ochutí
sůl
pepř
voda
2 lžíce hladké mouky
houskový knedlík na přílohu

Cibuli nakrájíme na malé kostičky a vložíme do pomalého hrnce. Přidáme kousek sádla. Omyté maso nakrájíme na větší kostky, důkladně osolíme, jemně opepříme a posypeme dostatečným množstvím sladké papriky, trochou gulášové a pálivé. Okořeněné maso promneme v rukou, aby se vše pěkně propojilo a vložíme maso na cibuli v hrnci. Podlijeme vodou s rozmíchanou moukou tak, aby bylo maso ponořené, rozdrolíme k masu kousek masoxu. Tento krok není nutný, maso vše dochutí samo. Pomalý hrnec zapneme na II. stupeň na 4-5h nebo na I. stupeň na 8-9h. Ke konci vaření přidáme do guláše majoránku, která omáčku provoní. Dle potřeby dohustíme či naředíme a dochutíme. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 6-7 porcí
- mouku lze přidat až ke konci vaření, ale je nutné ji nechat min. 30 min povařit

POSTUP PŘÍPRAVY:





Komentáře

  1. K čemu masox? Na PH je super to, že jsem přestala používat ten hnus jménem masox, protože všechno maso hezky pustí šťávu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, určitě je možné masox vynechat! Příspěvek je z dob, kdy jsem s PH začínala. Žádná dochucovadla už v dnešní době do jídel nedávám. Každopádně díky za upozornění.

    OdpovědětVymazat
  3. Masox není hnus... když si to vezmete, tak už samotný guláš není zrovna zdravé jídlo, když přidáme knedlík, plno mouky, paliva paprika...tak ta jedna kostka masoxu jen přidá chuť, ale určitě neublíží

    OdpovědětVymazat
  4. "Pomalý hrnec zapneme na II. stupeň na 4-5h nebo na II. stupeň na 8-9h." Snad 8-9h na stupni I?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Logicky je tam překlep, opraveno. Díky za upozornění.

      Vymazat
    2. Teď je to úplně špatně. Na stupni I (tom slabším) snad vaříme déle než na tom silnějším stupni II? Čili na stupni I 8-9 hodin a na stupni II 4-5 hodin?

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky